Hardversimogató: Filesixty Push-Button billentyűzet

4 csillagos Cikk értékelése: 4,87 (15 szavazatból)

Gyártó: ismeretlen
Kiadás: 1982
Eredeti ár: nincs adat
Komment: 40 színes billentyű
Betöltés

Nincs új a nap alatt! A rendes billentyűzettel felszerelt számítógépnek látszó, ámde éppen úgy csapnivaló, billentyűfóliát tartalmazó tárgy, a Spectrum Plus bizony-bizony nem is Sir Clive agyából pattant ki! Sőt! Még csak nem is a semmi szupert nem tartalmazó Super Keyboard volt az első ilyen csoda. Úgy fest megtaláltuk az első placébóbillentyűt.

Külcsín

Iszonyatos déja-vu érzésem van, mert gyakorlatilag szóról-szóra idemásolhatom azt, amit a Super Keyboardról írtam: "Az egyetlen dolog, amin vitatkozni lehet, az a megjelenés. Én megkockáztatom, hogy tulajdonképpen egész csinos." A különbség csupán annyi, hogy ez egy ZX81-re tervezett billentyű, nem állnak ki a gombok úgy, mint a Spectrumra tervezett darabnál.

Belbecs

A déja-vu folytatódik! Belbecs még annyira sincs mint a már említett Supernél. A fekete külső héj egyúttal a billentyűk fészke is. A gombok rúgózását a külső darabhoz, annak kis pöckeinél hozzáolvasztott, átlátszó lemez biztosítja. Egészen pontosan annak lamellái. Ennyi az egész. A teljes miskulanciát két, kétoldalú ragasztószalagcsík tartja a helyén, az eredeti billentyűfóliát fedő műanyag lapon.

Jó vétel?

Semmiképp sem jó vétel. Ízlések és pofonok persze, talán kicsivel pofásabb, mint az eredeti, de semmivel sem jobb, csak persze nem azt a lapos deszkát nyomogatja az ember, hanem valamit, amit akár billentyűnek is lehet érezni, ha az ember nagyon azt akarja.

Summázás

Sziklaszilárd meggyőződésem, hogy akkoriban mindent el lehetett adni, aminek valami köze volt a számítástechnikához. A Filesixty felragasztható billentyűparódiája, olyan mint a teljesítményfokozó dekorcsík, vagy a dupla Koppány kipufogó a kocka Ladán. Értelme nincs, talán kicsit pofásabb, mint az eredeti. Nem érdemes érte pénzt adni, vagy egy szép állapotú gépet elcsúfítani vele! Már az is pofátlanság volt, hogy 19,5 amerikai dollárt kértek darabjáért anno.


Kapcsolódó dokumentumok
Sajnos jelenleg semmilyen dokumentummal nem rendelkezünk ehhez a hardverhez.

Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 2006-02-08 11:22:00