Hardversimogató: Kayde mikrokapcsolós billentyűzet

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (18 szavazatból)

Volt egy ideig szó a listán olyan Spectrum billentyűzet megalkotásáról, amit az eredeti gumigombok alá lehetne beépíteni, és kiváltaná a fóliát valamilyen strapabíróbb műszaki alapokon. Töprengtünk a mikrokapcsolókon, de úgy tűnt, hogy nem lehetne elég laposra megépíteni egy ilyet. Csak a történeti hűség kedvéért: a "jó" öreg QuickShot botkormány mintájára felmerült a "teknőchátú", nyákra ültethető kapcsolók felhasználása. Jelentem, hogy nincs új a nap alatt, a mikrokapcsolós pótlékot elkészítették ZX81-hez. Könnyen tehették, hiszen ott nincs a felső fém fedőlap, bátran terjeszkedhettek felfelé.

Külcsín

Megkockáztatom, hogy az eredeti lapos, borzalmas deszkát leváltó gombsor jól fest. A lapos alapra - ami tulajdonképpen a gombokat hordozó vastag nyáklemez, csak feketére festették a külső oldalát - ültetett gombok átlátszó-fehér szerkezetét nem takarja semmi. A gombsapkákra apró matricákat ragasztottak, melyek előbb-utóbb biztos lekopnak, de manapság az olcsó színes nyomtatók és az öntapadó nyomtatnivalók korában könnyedén elkészíthető a pótlás. Természetesen ez az eredetivel közel azonos méretű nyomkodnivaló felületet kínáló gombsor közel sem tesz olyan gyors gépelést lehetővé, mint mondjuk a Memotech Plug-in, de nem is hiszem, hogy egy ZX81 esetében ez szempont, ilyen méretben ez a kétujjas pötyögésről szól.

Belbecs

Őrült nagy bajban vagyok, hogy igazából mi is van a lefeszegethető billentyűsapkák alatt! Kockáztatva a szilánkos törést, leszedtem egy billentyűsapeszt. A kis műanyag gyöszt négy, apró lábacska - a végükön kis fülecskékkel - hivatott a helyén tartani. Alatta egy kör alakú fémlap található, amit a billentyűtest négy kitüremkedése tart a helyén. A kitüremkedések pont úgy néznek ki, mintha a test megolvasztásával hozták volna őket létre. Attól féltem, hogyha én ezt nekilátok feszegetni, akkor ott valami törni fog. A "tárgyvédelem" (Copyright by KGB) szellemében úgy döntöttem, hogy itt megállok a hardvertelenítésben. A korongocskáról azt sem merném állítani, hogy sík, de azt sem, hogy esernyősen ívelt. Ha egy gombot lenyomunk, akkor kattanó hangot hallat, de nagyjából ennyi biztos a szerkezetet illetőleg. Mivel a fémkorong nem ívelt eléggé ahhoz, hogy "teknőckapcsoló" legyen, ezért azt gyanítom, hogy a "mélyben" mikrokapcsoló búvik meg, és a fémlap csak ahhoz kell, hogy a billentyűsapka közepén lévő kis kitüremkedés el is találja a kapcsolót. Ha valóban mikrokapcsoló, akkor viszont elpusztíthatatlan. A gépet szétszedve látszik, hogy azért kellett dolgozni az eredeti házzal jócskán. Ki kellett hasítani az eredeti billentyűfólia alatt lévő műanyag részt, hogy a billentyűzet nyákja átvehesse a helyét. Éltem a gyanúperrel, hogy ez a darab talán házi átalakítás, de a nyák belső oldalán lévő míves "KE" betűk nem erre utalnak. Némi kutatás után az a gyanúm, hogy ez is egy Kayde Electronics gyártmány lehet. Nyilvánvaló, hogy ez aztán végképp nem egy "a beszerelése nem kíván forrasztást" darab, hiszen apró fianyák illeszti a billentyűt a géphez.

Jó vétel?

A már citált Memotech Plug-in több okból is az örökös első helyezett, de ennek a darabnak is megszavazhatunk egy "jó vétel" kitüntető címet. Az biztos, hogy ritka, esztétikus még strapabírónak is tűnik. Ha minden matricája épségben van, a ZX81 működik alatta, akkor meg kell venni!

Summázás

Nagyon kár, hogy nem lehetünk bizonyosak a gyártóban, és sejtelmünk sincs a termék nevéről. Végső soron még az is elképzelhető, hogy házilag gyártott darab. Csak reménykedni lehet abban, hogy felbukkan egy újabb az eBay-en és akkor biztosak lehetünk abban, hogy sorozatban gyártott. Mindenképpen a legjobb eddig az eredeti dobozt megtartó, de azt átalakító ZX81 megoldások közül.


Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 2006-05-22 11:06:21