Hardversimogató: Memotech Plug-in billentyűzet

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (15 szavazatból)

Gyártó: Memotech Ltd
Kiadás: ismeretlen
Eredeti ár: nincs adat
Komment: 41 billentyű, fém ház, "csak rá kell dugni" kialakítás
Betöltés

Bár még a Sinclair.HU-n pontosan ez, a ZX81 szekció a legkevesebb tartalommal bíró, a Memotech billentyűzetének már most megelőlegezhető egy csomó, fokozó jelző, legyen szó akár a megjelenésről, akár a praktikumról, akár a belbecsről.

Külcsín

"Ebben még van anyag!" mondhatnánk, lévén a Plug-in vázát, egy közepes atomrobbanást is minden bizonnyal túlélni képes alumínium ház adja. Jó nehéz is, de az csak jó, hiszen nem kell attól félni, hogy elszánkázna az ember keze alól. A megjelenés hűen követi az egyéb Memotech termékek - memóriabővítők, printer illesztők, Hi-Res grafikus interface (!) -, hűvös-elegáns "dizájnját" és anyagát is, ugyanis azokat sem átallottak alumíniumból készíteni! A 41 billentyű elhelyezkedése hűen követi a ZX81 eredeti elrendezését, egyedül a felső sorban, a nulla mellett helyet foglaló "Shift" a kakukktojás, mely az egyetlen plusz az eredetihez képest. Nagyra értékelem, hogy a billentyűsapkákon a feliratok nyomtatottak és nem csak matricákat biggyesztettek rájuk.

Belbecs

Töredelmesen be kell valljam, hogy nem volt lelkem szétszedni. Erre két jó okom volt. Egyrészt a fémházat "színrefújt" csavarok tartják egyben, és még ha oly óvatosan is bánik velük az ember, nyomot hagyna rajtuk a csavarhúzó. Lévén látszott, hogy az elmúlt több mint húsz évben senki sem szegezte nekik a kereszthornyos Philipset, felettébb nagy ostobaság lett volna csak pár fotó kedvéért "elvenni a szüzességét". Másrészt pont ez a Plug-in legnagyobb attrakciója! Nem kell szétszedni és beleszerelni a ZX81 alaplapját, hanem elegendő rádugni az alapgép buszcsatlakozójára a billentyűzetből kijövő szalagkábel végén fityegő interface-t! A fantasztikus állapotú billentyűzettel érkezett, éppen olyan döbbenetesen jó állapotú doboz és leírás joggal büszke erre a tulajdonságra. Ma már kevés jelentősége van, hogy "így nem vész el a garancia" és az is megmosolyogtató kicsit, hogy "mivel a gép eredeti billentyűzete is párhuzamosan működik a Plug-in-nel, ideális az olyan játékokhoz, melyben két ellenfél játszhat egymással". De tény ami tény, annál egyszerűbb, hogy "felbiggyesztem a gép hátuljára az interface-t és már használhatom is" nincs!

Jó vétel?

Bár még nem sok ZX81 billentyűzetet láttam azt hiszem kijelenthetjük, hogy a legjobb vétel ehhez a géphez! Nem bocsátkoznék ismétlésekbe a "miért" kifejtése okán.

Summázás

Az értelmező szótárban az "igényes" mellé azt hiszem bőven elegendő lenne, egy Memotech Plug-in képét másolni. Zseniálisan egyszerű üzembe helyezni, a megjelenése fantasztikusan elegáns, örökéletű fém házban van. Mi kell ennél több?


Kapcsolódó dokumentumok
Dokumentum Nyelv Kategória Hardver Hossz (kb) Tipus
MEMOTECH Keyboard and Buffer Pack Manual Angol Hardver kézikönyv ZX81 3 ASCII text

Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 2005-06-26 15:43:42