Hardversimogató: ZX Printer

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (17 szavazatból)

Gyártó: Sinclair Research Ltd
Kiadás: 1982
Eredeti ár: 39.95 GBP
Komment: "Nevetséges ez a nyomtató! Két kötőtű szaladgál benne összevissza! De nyomtat!" (ZX Spectrum vallató, Ötlet Bit-Let)
Betöltés

Általános jellemzők

A ZX Printert 1981 novemberében dobta piacra a Sinclair Research Ltd.

Fő jellemzői az alábbiak:

 • Közvetlen hardver illesztés a ZX80, a ZX81 és a későbbi ZX Spectrum hátsó bővítő portjához (élcsatlakozójához). Ez lényegében a Z80 I/O portja, tehát nem szabványos Centronics interfész. A nyomtató tápellátását ugyanez a bővítőport biztosítja, de ajánlott a nagyobb terhelhetőségű (1,2A-es) tápegységet használni ezekhez a gépekhez. A csatlakozó hátsó része megismétli a ZX81 alapgép 2*23 pontos élcsatlakozóját, így a további bővítéseket (pl. ZX81 memóriabővítőt) ide lehet csatlakoztatni. Spectrum esetén ez már problémásabb, hiszen itt a bővítések a 2*28 pontos bővítőt használják; ezért a ZX Printert legutolsó bővítésként célszerű felhelyezni.
 • A ZX80 (módosított ROM-mal), a ZX81 illetve a ZX Spectrum BASIC parancsaival közvetlenül használható. Az LPRINT paranccsal a PRINT mintájára a nyomtatóra írhatunk, az LLIST a nyomtatóra listázza az aktuális programot, a COPY pedig az aktuális képernyőtartalmat másolja a nyomtatóra.
 • Alumíniummal borított (ezüstszínű), 10 cm széles speciális papírtekercsre nyomtat, soronként 32 karaktert. A papírból 92 mm a nyomtatási terület, 4-4 mm a bal és jobboldali margó. Egy karaktersor magassága kb. 3 mm. Egy papírtekercs hossza 65 láb (kb. 20 m). A papír berakására egy külön műanyag keret szolgál, így a befűzés jelentősen egyszerűsödik.
 • A nyomtató csak egy kezelőgombot tartalmaz, ami a papír továbbítására használható.
 • Mérete betöltött papírtekerccsel 145*85*45 mm, a csatlakozó egy 12 cm-es kábel végén 85*40*20 mm.
 • Egy karaktersort (32 karaktert) teljes sebességgel átlagosan kb. fél másodperc alatt nyomtat ki.
 • Ára kezdetben 49.95 angol font volt. (Abban az időben egy jó minőségű mátrixnyomtató 250 font körül volt kapható!)
Kialakításában és árában tehát méltó volt azokhoz a gépekhez, amikhez szánták: kis méret, közvetlen illesztés, egyszerű működés és viszonylagos olcsóság volt a jellemzője.

Hardver működés

Az alacsony árat a Sinclair cég jó szokása szerint új ötletekkel sikerült elérni. (Ahogy a Bit-Let már idézett vallatójában írták: ".. az alapgép és a perifériák is olyan műszaki ötleteket tartalmaznak, amelyekről már ez egyetemen tanítják a jövendő mérnököknek: Csak így ne, mert lehetetlen!")

 • Magát a nyomtatást egy körbenforgó műanyag szalagra erősített két, V alakban meghajlított drótdarab (nevezzük tűnek) intézi. A V egyik szára ér a papírhoz, a másik szára pedig egy fémsínen futva elektromos összeköttetést biztosít. A nyomtatás elve majdnem olyan, mint a TV képernyő megjelenítőé: A szalag által a papír szélességében balról jobbra továbbított két tű pixelsoronként felváltva végigfut a papíron. Ahol fekete pontra van szükség, ott egy elektromos impulzust (kb. 50V) adva a tűre az kiégeti (elpárologtatja) a papír felszínéről az ezüstszínű alumínium borítást, és megjelenik alatta a fekete alapréteg. A nyomtatást tehát élénk kékes színű szikrázás és jellegzetes szag kíséri. Azért használnak két tűt, hogy gyorsabb lehessen a nyomtatás: nem kell megvárni, míg az egyik tűt a szalag visszatekeri a sor elejére, mert a másik tű közben már nyomtathat.
 • A nyomtatás közben ugyanaz a motor, ami a tűket mozgató szalagot forgatja, egy áttételen keresztül a papírt is továbbítja egy vezető görgő segítségével. A papír előremozgatása éppen annyi, hogy a következő tű pásztázása már a következő pixelsort írhassa fel. Az utolsó két pixelsor esetén (a tű megállítása érdekében) a processzor lelassítja a motort. A következő nyomtatás pontosan csatlakozhat az előző végére.
 • Mivel a motor lassítása miatt a nyomtatás különböző sebességgel kell történjen, a felíráshoz szükséges elektromos impulzusok időzítéséről egy a motor által hajtott impulzusadó tárcsa gondoskodik (forgó lyuktárcsa LED-del és fototranzisztorral). Ez éppen 256 impulzust ad, amíg a motor végigviszi a tűt a 92 mm széles nyomtatási terület mentén. (A karakterek 8 pixel szélesek, így 32 nyomtatható karakter kerülhet egy sorba.)
 • A papír bal szélének elérése úgy detektálható, hogy az aktuális tű itt egy fém lapkához ér. A tű a motor teljes sebesége mellett 32 ms-ig van a papír nyomtatható területe felett, és 16 ms múlva nyomtatható a következő pixelsor.
 • A ZX Printer csak egy nyomtatott áramköri lapot tartalmaz, ezen van a vezérlő elektronika (egy ULA chippel, jónéhány transzisztorral és diszkrét elemmel).
A nyomtatónak nincs belső karaktertáblája, a papíron megjelenő pixelsorok közvetlenül programozhatók. Így ZX81-en is lehetséges volt akár nagyfelbontású nyomtatás is. (Emlékezzünk rá, hogy a ZX81 esetén a képernyőn ez csak hardver módosítással volt lehetséges.) Ez 256 pixel széles és a papíron elvileg tetszőleges magas képeket jelenthet. (A leírásban adott mintaprogram egy 256*256-os képet készít el és nyomtat ki több mint 4 perc alatt.)
Ugyanez a lehetőség biztosította azt is, hogy a ZX Spectrum teljes karakterkészlete nyomtatható legyen.

Szoftver interfész

A nyomtató interfésze egy Z80 I/O port, amit az A2 címvonal alacsony értéke választ ki (más címvonalakat az interfész nem figyel).

A nyomtatónak tehát az OUT (FB),A utasítással (kódja D3 FB) küldhetünk egy byte információt a processzor A regiszteréből. Az adatvonalak jelentése a következő:

 • D2: Magas szint leállítja a motort, az alacsony szint elindítja.
 • D1: Magas szint lassítja a motort (hacsak nem D2=1).
 • D7: Magas szint egy impulzust ad a tűre.
Ezek a vonalak megőrzik az állapotukat, míg új értéket nem kapnak. Bekapcsolás után, vagy a papírtovábbító gomb megnyomása után D1 és D7 alapcsony szintűek lesznek. D2 magas lesz, ha a papírtovábbítás végetért.

A nyomtató felől az IN A,(FB) utasítással (kódja DB FB) lehet információt tölteni az A regiszterbe. A beolvasható bitek jelentése a következő:

 • D0 az impulzusadó tárcsa jele (a következő pixel nyomtatható).
 • D6 alacsony szintű, ha a nyomtató csatlakoztatva van (egyébként magas).
 • D7 magas szintű, ha a tű a papírhoz ért (új pixelsor kezdete).
Ezeket a biteket a papírtovábbítás nem befolyásolja.

Az LPRINT megvalósításában a ZX81 ROM-ban van egy hiba: A 0.00001 és 0.0099999999. közötti decimális számok nyomtatása hibás. A tizedespont előtti 0 kivételével a nullák helyén hibás karakterek jelennek meg. Egy megoldás a hiba kiküszöbölésére a számok karaktersorozattá való konvertálása és a karaktersorozatok nyomtatása.

Értékelés

A közvetlen illesztés és a viszonylagos olcsóság miatt a nyomtató aránylag népszerű volt, több tízezer példányt adtak el belőle. A felhasználók hamar szembesültek az egyszerű kialakítás korlátaival is.

 • A nyomtatási minőség sok kívánnivalót hagyott maga után. A kezdeti használat után az alumínium réteg kiégetéséből adódó "hamu" lerakódott a nyomtatóban, ami hozzájárult ahhoz, hogy pontatlanabbá vált a papírtovábbítás és a pontok is elmosódottabbak lettek. A papírtovábbítás pontatlansága miatt a karakterek pixelsorai vízszintesen és függőlegesen is elcsúszhattak, ami a betűk olvashatóságát megnehezítette.
 • A nyomtató másik kritikus pontja a papír. Egyrészt speciális és nehezen beszerezhető volt, másrészt pedig az alumínium felület ujjlenyomatokra, zsíros foltokra igen érzékenynek bizonyult.
Ezek a nehézségek és a fent részletezett tulajdonságok is mutatják, hogy üzleti szövegfeldolgozáshoz (pl. táblázatok, jelentések, levelezés, üzleti grafika) a nyomtató lényegében alkalmatlan volt. Leginkább hobbi célokra, programlisták nyomtatására és archiválására vált be. Számítógépes magazinokban gyakran találkozhattunk ilyen programlistákkal.

Változatok, továbbfejlesztés

A ZX Printer mintájára készült a Timex TS2040, illetve az Alphacom 32. Ezek szoftver interfésze lényegében megegyezett a ZX Printerével.

A TS2040 nem más, mint a ZX Printer továbbfejlesztett változata. Külön 24V-os tápegységet és ki-be kapcsoló gombot is kapott. A nyomtatót teszt üzemmódba lehetett vinni a kikapcsoló (OFF) és a papírtovábbító (ON/ADVANCE) gomb megnyomásával. Ekkor egy sor 8-ast és egy sor 1-est nyomtatott ki. A használt papír fehér termálpapír (nem alumínium borítású), valamivel szélesebb (11 cm) és hosszabb (25 m) volt, mint a ZX Printer esetén. A tekercs végén a papír bal oldalára egy piros "papír vége" jelzést vittek fel. A papír berakására nem szolgált külön leemelhető keret, hanem az ON/ADVANCE gombbal kellett befűzni. A nyomtatandó pontok pozicionálása jóval pontosabb volt, mivel a két tű helyett használt termál fejek csak 8 horizontális pontot érintettek. A szoftver illesztés csak annyiban módosult, hogy a printer interfész kiválasztásához az A2 címvonal alacsony szintje mellett az A7 vonalnak magas szinten kellett lennie. A nyomtatót 99,95 dollárért árulták.

Az Alphacom 32 a TS2040-nel azonos kivitelű. Ez is termálpapírra nyomtat, nyomtatási sebessége hasonló (másodpercenként 2 karaktersor).

A ZX81 illetve a ZX Spectrum bővítőportjára közvetlenül csatlakoztatható nyomtatók még pl. a Seikosha GP-50S illetve a Brother HR-5. A Seikosha GP-50S már normál papíros mátrixnyomtató. Soronként 32 karaktert tud nyomtatni, sebessége 35-40 karakter másodpercenként. Jóval drágább (kb. 70 font volt) és zajosabb az eddig említett típusoknál, viszont az írásképe is szebb.


Kapcsolódó dokumentumok
Dokumentum Nyelv Kategória Hardver Hossz (kb) Tipus
ZX Printer Instructions Angol Hardver kézikönyv ZX Spectrum 90 PDF
ZX Printer Service Manual Angol Hardver kézikönyv ZX Spectrum 571 PDF

Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 2004-03-03 01:07:47