Hardversimogató: Ismeretlen ZX81 billentyűzet

4 csillagos Cikk értékelése: 4,73 (11 szavazatból)

Ha egy időben érkeznek hozzám - vagy ha Bali nem utálná utólag átvakarni az oldalt -, akkor ezt a szerkezetet, a Filesixty Push-Button-t, meg egy harmadik csodát, ami szintén mostanában landolt, egyetlen cikkben tárgyaltam volna, "A jó, a rossz és a csúf", vagy "Míg lócitrom van, madár is akad" címen.

Külcsín

Ez az iszonyat nem más, mint egyetlen vastag műanyag lemez. Gombokról nem beszélhetünk, csak négyzet alakú kitüremkedésekről, melyeket három oldalon körülmetszettek és csak egyetlen oldalon "nőttek hozzá" az alaplemezhez. Mindehhez még fehér is, ami valami borzalmasan mutat a ZX81 éjfekete házán. Lehetséges, hogy ezt még a ZX80-hoz követte el valami megátalkodott? Nyomkodni valami iszonyat rossz, még annyi "visszacsatolás" sem érkezik az ujjbegyeink alá, mint az eredeti ZX81 klaviatúrától.

Belbecs

Belső szerkezetről nem beszélhetünk. Lévén nem tűnt leválaszthatónak a gombsor a gépről - ráadásul ez a darab nem is az enyém, hanem Bata Lacié, akinek ez úton is köszönet, hogy kölcsönadta - nem tudtam megbizonyosodni felőle, de nagyon erős a gyanúm, hogy az ellenkező oldalon a gomboknak látszó lemezek alatt mindössze kitüremkedéseket találnánk, amik a fóliát nyomkodják.

Jó vétel?

Semmiképp. Nem elég, hogy funkciótlan, még ronda is. Viszont az biztos, hogy ritka! Ha a pénz nem számít, akkor érdemes ráhajtani, amúgy...

Summázás

Az ismeretlen gyártótól származó, ismeretlen billentyűzet egyetlen hátránya, hogy semmi előnye. Mint a mellékelt ábra mutatja hajlamos az elpiszkolódásra, az eredeti ZX81 billentyűzethez képest semmi extrát nem nyújt, viszont iszonyatosan elcsúfítja a ZX81-et. Apropó mellékelt ábra! A gépre, melyre ráerősítették, az eredeti tulajdonos fixen ráforrasztotta a memóriabővítést is, melyhez hasonló típusúhoz még nem volt szerencsém.


Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 2006-03-20 15:38:43