Arcképcsarnok: Gräff Zoltán, a ZotyoCopy fejlesztője

4 csillagos Cikk értékelése: 4,94 (32 szavazatból)

Akkor

1981-től jártam az ELTE programtervező matematikus szakára. Az volt akkor a módi, hogy az ember három év után írt egy szakdolgozatot, államvizsgázott, és kapott egy főiskolai szintű diplomát. A legjobb néhány ember, aki még tovább akarta képezni magát, az tanulhatott még két évig, utána írhatott még egy diplomamunkát, államvizsgázhatott még egyszer, és kapott egy egyetemi szintű diplomát is.

Mikor befejeztem az első részt (1984), szüleimet sikerült meggyőzni, hogy egy végzett programozó matematikusnak otthon is kell legyen számítógépe. Így aztán kiruccantunk Bécsbe, és a Mariahilfer strasse mellett szert tettem első számítógépemre, egy ZX Spectrumra.

Az egyetem utolsó két éve alatt kollégiumban laktam, ahol persze rengeteget játszottunk a géppel, de elég sok programnyelvet is ezen tudtam először kipróbálni. Ami most még eszembe jut: Basic, Forth, Pascal, Logo, MicroProlog, Lisp, C, Z80 assembler.

Jártam akkoriban (kb. 1985-1988) Spectrum klubba, ahol folyt a nagy csere-bere, elsősorban persze a játékfronton. Itt jutottam arra a következtetésre, hogy ha kell nekem egy egyszerűen használható, de mégis mindent tudó másolóprogram, akkor meg kell írnom magamnak. Így is tettem.

Az első verziót még Basic-ben írtam. Persze azonnal kiderült, hogy ez nem lesz jó, mert minden egyes byte-ra szükség van a memóriából. Ezért aztán kénytelen voltam megtanulni a Z80 assemblert. Néhány (pontosan már nem tudom hány) hónap alatt elkészült a ZotyoCopy. Az alap verzió után volt egy ZotyoCopy+, majd az igazán nagy játékok másolására is használható ZotyoCopy# nevezetű verzió.

Később

A program elég lassan lett népszerű, hónapokig tartott, mire az emberek lemondtak az addig megszokott másolóprogramjukról, de utána tudtommal elég nagy népszerűségre tett szert. Jó volt látni, hogy ahol egy csomó Spectrumos összegyűlt, nagy részük ZotyoCopy-t használ. Vagy amikor egy haverom felhívott Debrecenből, hogy van itt valami másolóprogram, és gyanús, hogy a neve alapján esetleg közöm lehet hozzá.

Több újságban is jelentek meg cikkek (amiket nem én írtam) másolóprogramokról, volt amelyikben csak a ZotyoCopy kapott egy egész oldalt.

Néhány évig volt meg a Spectrum, aztán odaadtam egy rokon család gyerekeinek. Nekem ekkor már volt munkahelyem (IBM AT-n, Prolog nyelven programoztam), az utolsó hónapokban elő sem vettem a gépet.

A ZotyoCopy forrása talán már meg sincs. Van egy csomó kazetta otthon a pincében, talán azok közt van, de nem biztos...

Most

Elég régóta az InfoKer Szövetkezetben dolgozom. Itt évek óta egy integrált könyvtári rendszert fejlesztünk, de nem hagytam fel ingyenes programok készítésével sem. A DOS-os levelező programom (ZSMTPOP) segítségével leveleznek azok, akiknek nincs windows-uk. A vakok szövetsége is ezt a programot ajánlja tagjainak.

Akit érdekel, hogy mik érdekelnek még (pl. skót tánc, para dolgok, humor gyűjtemény), megnézheti a www.zotyo.hu honlapomon.

Most tudtam csak meg, hogy a ZotyoCopy+ megtalálható a WOS-on (World of Spectrum).


Publikálás a portálon: 2002-09-19 14:07:43