Hardversimogató: OEL TTX2000 teletext adapter

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (7 szavazatból)

Gyártó: O.E. Ltd
Kiadás: 1984
Eredeti ár: 125.00 GBP
Betöltés

A Teletextet mint információs eszközt már a 70-es évek közepén kidolgozták Angliában. A 80-as évek elejére már 14 európai országban vezették be ezt a műszaki újdonságot, mellyel a TV-műsorral egy időben sugárzott szöveges és kvázi-grafikus információkat, híreket és reklámokat tudtak sugározni, majd megjeleníteni a TV képernyőjén. Magyarországon a rendszeres TXT sugárzás 1982 őszén indult el.
A teletext információ /képújság szolgáltatás/ TV-adó útján jut el a nézőhöz. A vételéhez természetesen TV vevőkészülék, dekódoló áramkör szükséges, melyből az összeállt képoldal megjeleníthető.
A dekóder feladata a TV vevőkészülék által vett műsorról a megjelölt oldal információs tartalmát lehetőleg zavarmentesen leválasztani, és egy RAM memóriában eltárolni. Egy-egy oldal információs tartalma 1 kilóbájtnyi. Az oldalak tartalmát nem egy időben sugározzák, hanem egymást követően ezért kell várni, hogy a megjelölt oldalhoz érjen és az megjelenjék.

Hogy az oldalsor gyorsabban ismétlődjék ezért 999-ben korlátozták az oldalak számát. Az adó oldalon nem a karakterek bináris jeleit viszik fel a műsor mellé, hanem csak azt az információt, hogy a képernyő melyik pontjára milyen karaktert, vagy kvázi grafikus ábrát helyezzen el a dekóder. Tehát a dekóder további feladata, hogy hogy egy ROM-ban tárolt karakterkészletből a RAM-ban tárolt információ szerint összeállítsa, majd a képernyőre juttassa az információt. Az oldalak megjelölése távirányító segítségével történik.
A TTX2000 adapter a USER portra egy Y kábel segítségével csatlakoztatható, melyre ZX printer is dugható. Ezenkívül TV antenna kábel szükséges a műsorvételhez, valamint saját tápegységgel rendelkezik.

E rövid áttekintés után lássuk milyen feladatot hajt végre a TTX2000 típusú Teletext adapter. Először is van benne egy UHF sávú varicap hangolású TV-tuner áramkör, mely 4 előre beállított műsor vételét teszi lehetővé. A hangolásuk hátul hozzáférhető helyen helipotokkal lehetséges. Kiválasztásuk már programból történik, s a Spectrum hajtatja végre.
Az adatkiválasztás, a billentyűzeten megjelölt oldal számával történik. Miután a megjelölt oldal információ tartalmát beolvasta a memóriába, és az a képernyőn megjelent, micro-drájvra menthetjük, vagy kinyomtathatjuk tetszés szerint. A tulajdonomban levő példány EPROM-ját mely a karaktereket is tartalmazza átírtam, de csak annyit változtattam rajta, hogy az eredeti angol karakterkészletet magyar karakterekre cseréltem természetesen gyári specifikáció szerint. Az ékezetes betűk helyett például az 1/2 meg az 1/4 stb. szerepelt.

Összehasonlítva a többi kis számítógép Teletext adapterével, ez az egybeépített TV tunerrel teljesebb, mert azok, például a C64, vagy az AMIGA TXT adaptere videó jelet igényeltek jelforrásként, amit egy videó készülékből vagy TV készülékből kellett átvezetni.
A mai Teletext dekóderek már egycsipes berendezések, melyek automatikusan felismerik, hogy adott műsorban adóoldalon melyik karakterkészletet használják, és a kép összeállításához azt a karakterkészletet használja fel. Kezdetben csak a karakterkészletet tartalmazó IC cseréjével lehetett egy másik ország Teletext anyagát karakterhelyesen megjeleníteni.


Kapcsolódó dokumentumok
Dokumentum Nyelv Kategória Hardver Hossz (kb) Tipus
OEL TTX2000 Teletext Adaptor Manual Angol Hardver kézikönyv ZX Spectrum 3902 PDF

Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 2005-05-18 16:43:03