Hardversimogató: ZX Interface I és Microdrive

4 csillagos Cikk értékelése: 4,50 (10 szavazatból)

Gyártó: Sinclair Research Ltd
Kiadás: 1983
Eredeti ár: 49.95 GBP

1983-ban a Sinclair Research Ltd. egy teljesen új háttértárolót jelentetett meg a Spectrum számítógépekhez. Ez a tároló volt a Microdrive, megjelenését nagy várakozás előzte meg, sokan nem is igazán hittek benne hogy valaha is termék lesz belőle, mivel a bejelentéstől a megjelenésig több mint 16 hónap telt el.
Megjelenésekor a Microdrive nem számított éppen olcsó dolognak, egy meghajtóért 50 angol fontot kellett fizetni a ZX Interface I-ért pedig még egyszer ugyanennyit. Egy kazetta ára 5 font volt. Bár a Microdrive egy igen kiemelkedő mérnöki alkotás volt, azért akadtak gondok is. A szalag hajlamos volt összegubancolódni és az meghajtók nem mindig olvasták egy másik meghajtón felírt kazettákat.

ZX Inteface I

A Microdrive illesztéséről a Interface 1 gondoskodik, egyszerre maximum 8 meghajtót lehet rácsatlakozatni 'Daisy chain' rendszerben. Egy 8 Kbyte-os ROM tartalmazza az MDOS-t.
Rendelkezik egy helyi hálózati illesztővel, amellyel maximum 64 spectrumot lehet összekapcsolni 100 baud-os sebességen ('ZXNet').
Ezenkívül található rajta egy szabványos RS232C illesztő, melyen keresztül 19,2 Kbyte max. sebességgel modem illetve nyomtató kapcsolható a rendszerhez.
Az Interface 1 a BASIC-et is kibővíti néhány utasítással, amelyekkel a plusz funkciókat lehet kihasználni.

Microdrive

A meghajtó (50 x 90 x 86 mm) egy igen kicsi kazettába zárt mindössze 2 mm széles és 8 méter hosszú végtelenített videószalagot használ adatrögzítésre, amelyre egy kettős fej segítségével két sávban ír fel adatot. A felírás digitálisan történik, 200 byte/centiméter sűrűséggel, 512 byte-os blokkokban. A sebesség mintegy 5 Kbyte/sec; az átlagos elérési idő 3,5 s.

A kazetták tárolókapacitása 100 Kbyte, amiből általában 85-90 Kbyte használható. A programok mentése illetve betöltése maximum 15 másodpercet vesz igénybe. A teljes szalag végigtekerése 7 másodpercbe telik. A kazetta mérete: 44 x 35 x 8 mm.


(1) Szalag továbbító görgő.
(2) Író/olvasó fej, ua. mint a magnófej.
(3) Író/olvasó védelem kapcsoló.
(4) Kazetta nyílás.
(5) Táp led.
(6) Konnektor a Microdrive-ok összekapcsolásához.

Kapcsolódó dokumentumok
Dokumentum Nyelv Kategória Hardver Hossz (kb) Tipus
ZX Interface 1 and Microdrive Manual Angol Hardver kézikönyv ZX Spectrum 2525 PDF
ZX Interface 1-2, Microdrive Service Manual Angol Hardver kézikönyv ZX Spectrum 1063 PDF
ZX Interface I and Microdrive Useful Hints and Tips Angol Hardver kézikönyv ZX Spectrum 75 PDF

Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 0000-00-00 00:00:00