Hardversimogató: PlusD floppy illesztő

4 csillagos Cikk értékelése: 4,92 (13 szavazatból)

Gyártó: Miles Gordon Technology
Kiadás: 1988
Eredeti ár: 52.13 GBP

Angol fejlesztésű diszk és nyomtató illesztő. Megjelenését követően rengeteg fejlesztés és program készült rá. Parancsaiban megegyezik az Interface1 parancskészletével, ami bizonyos programoknál így semmilyen átírást nem igényelt. Saját parancskészlete is van, aminek szintaktikája nagyon egyszerű. A diszk teljes területét kihasználó DOS program nagyon gyors hozzáférést biztosít. 48K teljes mentés betöltési ideje 3,5 s. A formázott lemez kapacitása 800K.

Hardver

Saját ROM és RAM chip-pel rendelkezik, így nem használ az alapgépből semmit. 8K ROM és ugyanennyi RAM minden diszkkezelési feladatot megold. Szinte minden perifériával kompatibilis, kivéve az Interface1-et a parancs kompatibilitás miatt. Programokkal hardver összeférhetetlenség nincs. A diszk meghajtók teljes skáláját támogatja. Javasolt meghajtó a 3,5" 720K egység, de az 1,44M meghajtót is jól kezeli 720K-s lemezzel. Két meghajtó köthető az interfészre. Fej léptetési idő szabadon állítható 3-tól 255 msec-ig. Saját stabilizátorral működik, aminek a hűtése a készülék háza, ennek melegedése természetes. Az interfész nem tartalmaz átmenő csatlakozót. Ennek hiányát egy hozzá vásárolható TWO FACE nevű port elosztó oldja meg. A készülék hátsó élén kaptak helyet a floppy és nyomtató csatlakozók. A doboz tetején egy NMI gomb és egy LED van. Az utóbbi a működést jelzi, diszk használatkor a LED sötét.
Ajánlott nyomtató EPSON FX 80, de egyéb nyomtatókkal is jól működik.

Diszk

720K-s lemezre 800K adatot rögzít, ebből 20K a könyvtárterület és 780K az adatterület. A lemezre 80 fájl rögzíthető, de van lehetőség ennek bővítésére is. Autó RUN csak a rendszer töltésekor aktivizálódik. A rendszer file reset után is az interfész memóriájában marad, csak kikapcsoláskor veszíti el. A könyvtár felépítése nem enged lukakat, nem kell defragmentálni a diszket. A lemezen lehetőség van egy szektor olvasására vagy írására is. Random fájl méretét csak a lemez mérete korlátozza.

  • A rendszer fájl
    A system file a tulajdonképpeni DOS. Ennek betöltésével tudjuk használni a rendszert. A gyári kazettán van egy konfiguráló program, aminek a segítségével beállíthatók a csatlakoztatott hardver elemek. A lemez mérete, formátuma, 40 vagy 80 track, egy vagy kétoldalas lemezegység, a fej léptetés ideje.
  • A fejlesztés során több system file látott napvilágot
    +sys2a - alap G+DOS
    +sysbeta - Beta DOS, számos új funkcióval és lehetőséggel
    +syscomp - kompresszoros system, snapshot fájlok tömörítését végzi
    uni-dos - UNI DOS, ROM cserével és a UniDOS system töltésével teljesen új rendszert kapunk. Lehetőség nyílik könyvtárszerkezet létrehozására, és rengeteg új paranccsal bővül a kínálat.

Utasításkészlet, szintaktika

Az IF1 utasításkészletét használhatjuk, de saját parancskészlete is van. LOAD, SAVE stb. utasításokat d1, d2, vagy d* begépelésével egészítjük ki akkor lemezműveletet hajt végre. A d* az utoljára használt meghajtót kezeli. CAT n parancs a lemez tartalmat íratja ki és a végén tájékoztat a lemez kapacitásról. Rövidített katalógus kiíratására is van lehetőség a CAT n! paranccsal.
BASIC programban szabadon keverhetők a DOS és BASIC kulcsszavak. Program betöltésnél van lehetőség a katalógusban kiírt sorszám segítségével betölteni egy programot. LOAD Pn, CODE és SCREEN$ fileokat is tölt. Lehetőség van autóstartos CODE fájlok elmentésére is, amik betöltés után automatikusan indulnak. Közvetlen lemezhozzáférés BASIC-ból is lehetséges, a LOAD, SAVE D,T,S, címzési szintaktikával.

Hibakezelés

A DOS minden hiba esetén szöveges üzenetet küld.

Kompatibilitás

A készülék egyaránt használható a 48K és 128K modellekkel. 128K használata esetén nem szükséges a 48K módba lépés, azaz a PRINT USR 0.

Extra funkciók

Printer kimenet teljes konfigurálhatósága. A system file tartalmazza a printer iniciálásához tartozó ESC utasításokat. Indításkor beállítja a printert is.
NMI gomb beépített funkciói:

  • NMI 1: SCREEN nyomtatása normál méretben
  • NMI 2: SCREEN nyomtatása nagy méretben (A4)
  • NMI 3: SCREEN mentése lemezre
  • NMI 4: 48K snapshot fájl mentése lemezre
  • NMI 5: 128K snapshot fájl mentése lemezre
  • NMI x: visszalépés a programhoz

Kapcsolódó dokumentumok
Dokumentum Nyelv Kategória Hardver Hossz (kb) Tipus
MGT PlusD BetaDos Manual Angol Szoftver kézikönyv ZX Spectrum 178 PDF
MGT PlusD Information Sheet Angol Hardver kézikönyv ZX Spectrum 1097 PDF
MGT PlusD Manual Angol Hardver kézikönyv ZX Spectrum 76 Word
MGT PlusD User Manual Angol Hardver kézikönyv ZX Spectrum 636 PDF
MGT PlusD/Disciple UniDos Manual Angol Szoftver kézikönyv ZX Spectrum 163 PDF
The Complete MGT +D Disassembly Angol Szoftver kézikönyv ZX Spectrum 133 Html

Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 2005-09-20 23:39:46