Hardversimogató: SpecDrum dobgép

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (8 szavazatból)

Gyártó: Cheetah Marketing Ltd
Kiadás: 1985
Eredeti ár: 29.95 GBP

A SpecDrum nem más mint egy dobgép, melynek kimenete külső erősítőre köthető.

Nyolc, előre digitalizált, dob minta tölthető be kazettáról, melyeket a Spectrum által vezérelve szólaltathatunk meg. Egyidőben négy dob szólalhat meg. Egy editor segítségével írhatjuk meg saját szekvenciáinkat, melyeket valós időben játszhatunk le. Az eszköz képes arra is, hogy szinkron impulzust adjon a kimenetére, így akár MIDI illesztőbe is csatlakoztatható.

Egyszerre 16 szekvencia (dal) fér el a memóriában. Minden szekvencia 255 lépésből (step) állhat. Egy lépés 64 különböző minta (pattern) egyikét szólaltatja meg, akár 255-ször ismételve. Így meglehetősen hosszú dob szekvenciákat is szerezhetünk. A tempó állítható a dal egészére nézve (beats/minute), de egy mintának (pattern) is lehet saját tempója.

A nyolc beépített dob minta három csatornán szólaltatható meg. Az első csatorna a lábdobé; a második a pergőé, illetve a közepes és mély tom-é; a harmadik csatornán pedig a cintányér, kolomp és taps szólalhat meg. Csatornánként egyszerre csak 1 minta szólhat, de ütemenként egy extra dobot adhatunk a három csatornához.

A gyári kazetta a szerkesztő programon felül tartalmaz még két extra mintát, a Rim és Hi Tom-ot, melyekkel helyettesíthetők a meglévők. A szalagon találhatunk még 11 demó kompozíciót, melyek remek kiinduló pontot jelenthetnek a saját szekvenciák elkészítéséhez. A SpecDrum-hoz két extra készlet volt kapható, így még egy Afro és egy Latin dobminta készlettel lehetett bővíteni a meglévőket.

A gyártó nagy reményeket fűzött az eszközhöz, mivel akkoriban a 200-300 fontos dobgépek tudásával rendelkezett, viszont sokkal egyszerűbb volt kezelni, valamint nagyjából 30 fontért lehetett hozzájutni a megjelenésekor.

Értékelés

Műkedvelő "zenészként" igen jó benyomásokat szereztem a SpecDrum használatakor. Aránylag egyszerű a szerkesztő program kezelése, ráadásul a régi Vermona Regent 150 basszus erősítőmre kötve meglepően tisztán szólalt meg. A lábdob például kifejezetten jól "döngött" és összességében egészen hallgatható hangképet produkált, egyáltalán nem éreztem olyan "steril" szinti dobgépnek, mint némelyik mai szintetizátorét. Hardver híjján érdemes meghallgatni a Spectaculator emulációjával.


loading screen

Főmenü

Szerkesztő

Kapcsolódó dokumentumok
Dokumentum Nyelv Kategória Hardver Hossz (kb) Tipus
SpecDrum Manual Angol Hardver kézikönyv ZX Spectrum 446 PDF

Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 2004-08-30 00:44:16