Hardversimogató: Seikosha GP-50S

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (12 szavazatból)

Gyártó: SEIKOSHA
Kiadás: 1984
Eredeti ár: 59.00 GBP
Komment: A legjobb teljesítményű nyomtató a legalacsonyabb áron!
Betöltés

Általános jellemzők

A Seikosha GP-50S nyomtató a ZX Printer drágább, de jobb minőségű nyomtatást biztosító alternatívája volt. Kezdeti ára kb. 70 font volt (míg a ZX Printert 50 fontért lehetett kapni).

Fő jellemzői az alábbiak:

  • Közvetlen hardver illesztés a ZX Spectrum hátsó bővítő portjához (élcsatlakozójához). Ez lényegében a Z80 I/O portja, tehát nem szabványos Centronics interfész. A nyomtató tápellátását külön tápegység biztosítja, ami 18 V és 600 mA egyenáramot biztosít (a tápegység csatlakozó középső tűje a földpont, külső része pedig a 19 V). A csatlakozó hátsó része megismétli a ZX Spectrum  2*28 pontos élcsatlakozóját, így a további bővítéseket ide lehet csatlakoztatni. Kis mértékű átalakítással, vagyis 2*23 pontos csatlakozó felszerelésével a ZX81-hez is illeszthető volt.
  • A ZX81 illetve a ZX Spectrum BASIC parancsaival közvetlenül használható. Az LPRINT paranccsal a PRINT mintájára a nyomtatóra írhatunk, az LLIST a nyomtatóra listázza az aktuális programot, a COPY pedig az aktuális képernyőtartalmat másolja a nyomtatóra.
  • Normál papírból készült, 11,3 cm széles papírtekercsre nyomtat, soronként 32 karaktert. Egy karaktersor szélessége 7,8 cm, magassága pedig kb. 3 mm.
  • A nyomtatási sebesség 35-40 karakter másodpercenként.
  • A nyomtató kezelőgombot nem tartalmaz, csak egy hátsó tápfeszültség kapcsolót találunk. A papír továbbítása a jobb oldalon lévő kézi tekerővel lehetséges. Ugyanez használandó a papír befűzése során is.
  • Mérete betöltött papírtekerccsel 27*24*13 cm, a csatlakozó egy 20 cm-es kábel végén 100*50*18 mm.
A közvetlen illesztés, az egyszerű működés és a viszonylagos olcsóság (ára az alapgéppel egy nagyságrendbe esett) kiváló kezdő szintű nyomtatóvá tették.

Hardver működés

Az alacsony árat érdekes műszaki megoldások beépítésével sikerült biztosítani:

  • A nyomtatást végző fejegység egy műanyag henger palástjába vésett, csavarmenetet utánzó horonyba illeszkedik. A henger forgatásával így a fejegység a csavarmenet szerint jobbra-balra mozgatható (lásd a galéria képein). A nyomtatás a balról jobbra való mozgás során történik, itt a csavarmenet emelkedése kisebb, mint a jobbról balra való gyors visszamozgatásé. A fejegység bal szélső alaphelyzetét egy Reed-relé érzékeli: a fejegység alján egy mágnes található, ez a relé fölé kerül és zárja annak érintkezőit. A jobb szélső helyzetet nem kell érzékelni, hiszen itt a csavarmenet automatikusan visszahozza a fejet (bal oldalon viszont a nyomtatás megkezdéséhez tudni kell, hol van a fejegység).
  • A nyomtatás karaktersoronként történik. A fej egy tűt, pontosabban egy kalapácsot tartalmaz. A kalapács egy pixelnyi széles és 8 pixelnyi magas. A fej mágnesének behúzása ezt a kalapácsot üti a festékszalagra, ami a papírra nyomódik. Az igazi ötlet abban rejlik, hogy a papír mögött nem egy szokásos műanyag henger található, hanem egy bordákkal (élekkel) ellátott alumíniumhenger. Ez nem is a papír továbbítását végzi, hanem gyorsan forogva bordáival a megfelelő helyen "alátámasztja" a papírt a kalapács leütésekor. Míg a fejegység egy helyen áll, egy 8 pixelből álló pixel-oszlopot tud kinyomtatni. Ha minden pixelt nyomtatni kell, akkor ez 8 kalapácsütést jelent. A bordáshenger forgása és a kalapácsütések úgy vannak ütemezve, hogy egy-egy borda a kalapács első, második, ... nyolcadik leütésekor éppen az első, második, ... nyolcadik függőleges pixel helye alatt támasztja meg a papírt. Így az egy pixel vastagságú vízszintes borda és a 8 pixel magas kalapács mindig csak egy pixelnyi helyen nyomja össze a papírt a festékszalaggal. (Ha egy pixelt nem kell nyomtatni, természetesen nem üt le a kalapács.)
  • A bordáshenger forgását egy impulzusadó tárcsa követi (forgó lyuktárcsa LED-del és fototranzisztorral), így a borda helye és a kalapács ütése pontosan szinkronizálható.
  • Ennek a működésnek megfelelően a nyomtatóban két motor található. Az egyik végzi a bordáshenger (és egy erre felszerelt szellőzőventillátor) forgatását. A másik motor végzi a papír továbbítását egy alsó és egy felső (gumikarikákkal ellátott) henger segítségével. Papírtovábbításra egy karaktersor kinyomtatása után kerül sor.
  • A fejegység és a bordáshenger távolsága egy csavar segítségével állítható, így elvileg a papír vastagságához illeszthető a nyomtatás minősége.
  • A nyomtató egy beültetett áramköri kártyát tartalmaz, ezen van a vezérlő elektronika. A belső működést egy mikroprocesszor (NEC D80C49C, 8 bites) irányítja. Programja egy 4kB-os 2732A típusú EPROM-ban található. Memóriaként egy 2114-es statikus RAM chip szolgál (1K*4bit). A mikroprocesszoros vezérlésre és a memóriára alighanem azért van szükség, hogy a számítógépből pixelsoronként érkező adatot ideiglenesen tárolja, majd ezt egy-egy karaktersorban 8 pixeloszloponként nyomtassa ki a fenti elvek szerint. Bekapcsoláskor az elektronika öntesztet végeztet a nyomtatóval: kétszer jobbra-balra mozgatja a fejet, majd az alaphelyzetbe állítja.
  • Érdekesség, hogy az áramköri kártyára egy felületszerelt kis kiegészítő lapka is került (abban az időben ez ritkaságszámba ment az ilyen kategóriájú berendezésekben).
A nyomtatónak nincs belső karaktertáblája, a papíron megjelenő pixelsorok közvetlenül programozhatók. Így - ugyanúgy, mint a Sinclair ZX Printer esetén - lehetséges volt grafikák nagyfelbontású kinyomtatása  ZX81-en is. (Ez 256 pixel széles és a papíron elvileg tetszőleges magas képeket jelenthet.)

Szoftver interfész

A nyomtató a szoftver illesztés szempontjából Sinclair ZX Printer kompatibilis, hiszen ugyanazok a ROM rutinok működetik. Ezek a ROM rutinok vízszintes pixelsoronként küldik ki az adatokat a nyomtatóra.
Ennek megfelelően a ZX Printer adatai ismételhetők meg itt, azzal az eltéréssel, hogy a belső működés különbözősége miatt az egyes vezérlőbitek jelentése kissé módosul.

A nyomtató interfésze egy Z80 I/O port, amit az A2 címvonal alacsony értéke választ ki. A nyomtatónak tehát az OUT (FB),A utasítással (kódja D3 FB) küldhetünk egy byte információt a számítógép processzorának A regiszteréből. Az adatvonalak jelentése a következő:

  • D2: Magas szint indítja a nyomtatást, az alacsony szint leállítja.
  • D1: Itt valószínűleg nem használt (magas szint szolgált a ZX Printerben a motor lassítására).
  • D7: Magas szint egy nyomtatandó pixelt jelent.
Ezek a vonalak megőrzik az állapotukat, míg új értéket nem kapnak. Bekapcsolás után a D1 és D7 alapcsony szintűek lesznek.

A nyomtató felől az IN A,(FB) utasítással (kódja DB FB) lehet információt tölteni az A regiszterbe. A beolvasható bitek jelentése a következő:

  • D0 jelzi, hogy a következő pixel küldhető a nyomtatóba.
  • D6 alacsony szintű, ha a nyomtató csatlakoztatva van (egyébként magas).
  • D7 magas szintű egy új pixelsor kezdetén.
Ezeket a biteket a papírtovábbítás nem befolyásolja.

Értékelés

A Seikosha GP-50S előnye, hogy festékszalag és normál papír alapú nyomtatást tesz lehetővé, így mentes a fémpapíros és termálpapíros nyomtatók rossz tulajdonságaitól (drágább és érzékenyebb papír, nem időtálló nyomtatás). A karaktersoronkénti nyomtatás szebb írásképet tesz lehetővé, a betűk pixelsorai nem csúsznak el sem vízszintesen, sem függőlegesen.
A nyomtató már "profi" megoldásokat (mikroprocessoros vezérlés, elektromágneses fejegység, két motor, Reed-relés végállásjelző) tartalmaz, működése a ZX Printerhez képest megbízhatóbb.

Hátrányaként említhető meg, hogy társainál (a fejegység "kalapácsolása" miatt) zajosabb. Üzleti célú nyomtatásra a keskeny papír (32 karakter soronként) miatt nem alkalmas, leginkább hobbi célokra, programlisták archiválására megfelelő.

Érdekes, hogy grafikus képernyők nyomtatása esetén (lásd COPY parancs a BASIC-ben) a kinyomtatott képek arányai elturzulnak: ami a képernyőn pl. kör alakú, az a papíron (függőleges irányban összenyomott) ellipszis lesz. Az arányok eltorzítását valószínűleg a jobban olvasható íráskép elérése indokolta.

A Seikosha nyomtatócsaládja Sinclair gépekhez

A Seikosha cég többfajta nyomtatót ajánlott hobbi illetve üzleti célokra.

  • GP-50S: A legkisebb nyomtató, 32 karakter szélességgel és 35 karakter másodpercenkénti nyomtatásával. ZX Spectrumhoz mint hobbi célú, kezdő szintű nyomtató ajánlott.
  • GP-500S: 80 karakter szélességgel és 50 karakter másodpercenkénti sebességgel, szintén a ZX Spectrumhoz ajánlott.
  • SP-800 IQL: 80 karakter szélességgel, normál minőségben 80 karakter, levélminőségben 20 karakter másodpercenkénti sebességgel, elsősorban a Sinclair QL-hez.
  • BP-S420A: 136 karakter szélességgel, normál minőségben 420 karakter, levélminőségben 120 karakter másodpercenkénti sebességgel, professzionális célokra, Sinclair QL-hez.

Kapcsolódó dokumentumok
Dokumentum Nyelv Kategória Hardver Hossz (kb) Tipus
Seikosha GP-50S Graphic Printer Owner\'s Manual Angol Hardver kézikönyv ZX Spectrum 10294 PDF

Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 2004-03-12 16:38:07