Hardversimogató: Currah microSpeech beszédszintetizátor

4 csillagos Cikk értékelése: 4,90 (10 szavazatból)

Gyártó: Currah Computer Components Ltd
Kiadás: 1983
Eredeti ár: 29.95 GBP
Komment: Most beszélhetsz, Spectrum!
Betöltés

Bekapcsoláskor megjelenik a copyright üzenet a képernyő tetején és egy billentyű lenyomása után az eszköz KEYVOICE üzemmódban elindul. Ilyenkor minden kulcsszót, nyomtatható karaktert kimond, valamint az INPUT és INKEY$ használatakor közben is működik. Ezt az üzemmódot kikapcsolhatjuk a LET KEYS=0, illetve ismét bekapcsolhatjuk a LET KEYS=1 paranccsal.

Az egység egy allofon rendszer, ami azt jelenti, hogy egyszerűen kimandja az összekonkatenált beszédhangokat (allofonokat). Erre a célra az s$ string változó a rendszer számára lefoglalt szó, melynek természetesen a LET utasítással adhatunk értéket:

pl.: LET s$ = "he(ll)(oo)": PAUSE 1

és az ENTER megnyomására az egység a beépített allofon interpreter segítségével konvertálja az s$ stringben található allofon szimbólumokat beszéd kóddá, amit egy FIFO pufferben helyez el. Ez a beszéd kód a FIFO pufferből automatikusan a beszéd chip felé továbbítódik, miközben a BASIC progran fut tovább.

A FIFO puffer a RAMTOP és az UDG memóriaterületek között található és a puffer méretétől függően a RAMTOP-ot egy CLEAR paranccsal lejjebb kell venni. Az egység indításkor 256byte-os puffernek megfelelően állítja be a RAMTOP-ot (RAMTOP = 65111 48K-s gép esetén). 64 allofon kód/szimbólum közül választhatunk.
Allofon kódokkal közvetlenül, az interpreter kihagyásával is dolgozhatunk, egyszerűen bePOKEolva a kódokat a puffer területre. Ilyenkor természetesen a stack pointer-t is módosítani kell az utolsó kimondandó kód előtti címre.
Amennyiben csak játékra használjuk a Currah microSpeech-et, akkor egy könnyedén használható kiegészítőnk van. Természetesen kerüljük az eszközzel nem kompatibilis játékok használhatják, mert azok lefagyaszthatják a gépet.

Currah microSpeech által támogatott játékok listája

Üzembehelyezés

Az eszközt két kábel hagyja el. Az egyik a Spectrum UHF aljzatába, a másik pedig a MIC aljzatba csatlakoztatandó. A TV felé menő UHF kábelt a microSpeech-be kell csatlakoztatni. A dobozon található egy csavarhúzó segítségével állítható potméter, mellyel a TV-hez lehet behangolni a microSpeech-et.

Hardver

Technikailag, tartalmaz egy ULA-át, mely a címdekódoláson dolgozik, egy ROM-ot, ami a beszédmintákat tartalmazza és egy GI SP0256-AL2 beszéd processzort. Tartalmaz még egy órát a tiszta beszéd érdekében és egy audio modulátort a hang továbbításához a TV-n keresztül.

Összefoglaló

Egyszerű és kicsi. Erősítőként is viselkedik, mivel a BEEP-et a TV hangszórójára továbbítja. Egyszerűen programozható BASIC-ből és gépikódból is. Tulajdonképpen a stack etetéséből és a stack mutató állításából áll. Az allofon készlet szűkös ugyan, de az angol nyelvvel kíválóan működik. Az intonáció egy lépésre szűkített.
Megjelenésekor 29.95-öt fontért árulták, ami talán nem is olyan sok egy ilyen komplett mikroprocesszoros allofon kiegészítőért.


Kapcsolódó dokumentumok
Dokumentum Nyelv Kategória Hardver Hossz (kb) Tipus
Currah microSpeech Manual Angol Hardver kézikönyv ZX Spectrum 11 ASCII text

Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 2003-09-11 00:39:28