Hardversimogató: Speccy-DOS floppy illesztő

4 csillagos Cikk értékelése: 4,85 (20 szavazatból)

Gyártó: Horváth Ferenc, Dr.
Kiadás: 1987
Eredeti ár: 8000.00 HUF

A Speccy-DOS egy magyar fejlesztésű floppy vezérlő interfész a ZX Spectrum-hoz. Magyar országon népes felhasználói tábora volt, így számos átirat és program készült rá. A Speccy-Dos valóban egy komoly diszk operációs rendszer magas szintű szolgáltatásaival és modern fájlrendszerével. Ez utóbbi maximálisan kihasználja a DS DD lemezek lehetőségeit, biztosítja a diszk lehető legjobb kihasználását.

Hardver

A Speccy-DOS nem használja a BASIC RAM-ot, azaz saját rendszerváltozóinak tárolása külön RAM-ban történik. E tekintetben egyedülálló a SPECTRUM-ra létező diszk illesztések között. Ezen tulajdonságának köszönhetően gyakorlatilag az alapgépre készült összes programmal kompatibilis.
Nem használ járulékos I/O portcímeket. Ennek következtében az összes olyan periféria, amely I/O portként kezelődik kompatibilis a Speccy-DOS-szal. A Speccy-DOS gyakorlatilag az összes meghajtó típust képes kezelni (3"; 3,5"; 5,25"). Külön opcióként megrendelhető volt a 8"-os meghajtók kezelhetősége is (pl. MOM MF3200).

A fentiektől eltérő esetben is használható, de a LIST * parancs használatakor a lemez szabad kapacitása nem lesz pontos.
Az előbb felsorolt meghajtó típusok közül egyidejűleg 4-et képes kezelni. Egyedülálló tulajdonsága a Speccy-DOS-nak az is, hogy egy több meghajtós rendszeren belül a különböző meghajtók különböző sebességgel léptethetők. 4 féle stepping rate (track-ről track-re léptetés ideje) állítható be: 6, 12, 20 illetve 30 ms.

A Speccy-DOS saját fedélzeti feszültségstabilizátorral rendelkezik, amely gondoskodik arról, hogy ne a Spectrum belső tápfeszültségét terhelje. Ennek hűtésére az interfész háza szolgál, így az melegedhet.

Diszk

Lemezenként max. 60 fájl lehetséges, melyek maximális mérete 64kbyte lehet. Lehetőség van lemezenként egy autoboot fájl kijelölésére, amely bekapcsoláskor vagy reset illetve RANDOMIZE USR 0 hatására azonnal futni kezd. A fájlok kétszeres rögzítésére (double recording) is van mód. Ez azt jelenti, hogy egy adott fájlnév alatt kétszer lesz rögzítve a fájl fizikailag, és ha az egyik megsérül, a fájl olvasása automatikusan a másik példány megfelelő pozíciójától folytatódik.
A Speccy-DOS directory-jának felépítése olyan, hogy a lemez kapacitásának maximális kihasználását biztosítja. Többszöri törlés és mentés után sem maradnak kihasználhatatlan "lukak" a lemezen. A diszk szervezése ezenkívül olyan, hogy mód van a fájlokon belüli véletlen szektorhozzáférésre, azaz egy fájl n-dik szektorának olvasásához nem szükséges a logikailag előtte álló szektor olvasása.
Ez a tulajdonság teremti meg a lehetőségét annak, hogy indexelt fájlokat készíthessünk.

Utasításkészlet, szintaktika

A Speccy-DOS szintaktikája elég egyszerű. A DOS parancsot egy, a megfelelő BASIC kulcsszó után írt csillag (*) különbözteti meg. A DOS parancsokhoz választott BASIC kulcsszó rendszerint jól leírja a parancs funkcióját. A DOS és BASIC parancsok sorok között és soron belül is keverhetők.
Az utasításkészlete talán a leggazdagabb a fellelhető diszk illesztők között. 18 fő parancscsoportra osztható.
A rendszer felépítése olyan, hogy lehetőséget biztosít az utasításkészlet bővítésére, tranziens handler-ek segítségével.

Hibakezelés

Meglehetősen intelligens, ha futás során automatikusan nem javítható hiba lép fel, akkor hangjelzés kíséretében megjelenik a hiba kódja, valamint a gyakori hibáknál szöveges üzenetet is kapunk.

Kompatibilitás

A Speccy-DOS a 128K-s Spectrum-mal is kíválóan működik, 48K-s üzemmódban illetve 128K-s üzemmódban a PRINT USR 0 kiadása után ebben az módban is kíválóan használható. Ilyenkor ugyan úgy néz ki mintha 48K-s lenne, de a memória és a hangchip címezhető.


Kapcsolódó dokumentumok
Dokumentum Nyelv Kategória Hardver Hossz (kb) Tipus
SpeccyDOS - Nem verziófüggetlenül hívható szubrutinok Magyar Szoftver kézikönyv ZX Spectrum 123 PDF
SpeccyDOS - Referencia adatok gépi kódú felhasználói programokhoz (kézirat) Magyar Szoftver kézikönyv ZX Spectrum 2300 PDF
SpeccyDOS - Rendszerváltozók Magyar Szoftver kézikönyv ZX Spectrum 28 PDF
SpeccyDOS v4.0 Manual Angol Hardver kézikönyv ZX Spectrum 699 PDF

Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 0000-00-00 00:00:00