Hardversimogató: Disciple floppy illesztő

4 csillagos Cikk értékelése: 4,69 (13 szavazatból)

Gyártó: Rockford Products
Kiadás: 1987
Eredeti ár: 86.59 GBP

Naponta visszatérő kérdés minden Spectrumos számára, vajon érdemes-e a géphez mágneslemez-meghajtó egységet (közismert nevén floppy-t) venni? Nos, a kérdésre a választ ki-ki saját belátása szerint adja meg, azonban ha valaki úgy döntene, hogy vágjunk bele, azon nyomban abba a problémába fog ütközni, hogy fogalma sincs milyen meghajtót vásárolyon, sőt arról aztán legkevésbé van információja, hogy a kiválasztott meghajtó géphez történő illesztését hogy fogja megoldani.
Ismertetőnk a félreértések elkerülése végett nem reklám a Rockfort Products számára, de úgy éreztük az általuk forgalomba hozott DISCIPLE illesztő hatékonysága, rugalmassága és nagyfokú univerzáltsága révén megérdemli, hogy egy oldal erejéig szóljunk róla.

Első látásra olyan mint az Interfaee I. ez nem is csoda, hiszen a cég a Sinclair birodalom bukását követő kiárusítások során tett szert a megannyi műanyag dobozra. Az összetett interface leglényegesebb szolgáltatása a diszk illesztési lehetőség. Az interface-hez kapcsolható egyidejűleg 2 db. bármilyen SHUGART (SA 400) kompatibilis, 3, 3 1/2 vagy 5 1/4 inch méretű meghajtó egység. A DISCIPLE-n ezenkívül elhelyeztek egy Centronics standard nyomtató illesztő port-ot, két joystick port-ot, és egy helyi hálózati port-ot is.

A mágneslemez-meghajtó egységek SHUGART standard 34 vonalas csatlakozón keresztül kapcsolhatók az interface-hez. A DISCIPLE mellé kazettán forgalmazott utility segítségével konfigurálhatjuk a rendszert, ugyanis bekapcsolás után be kell állítanunk különböző paramétereket (pl. meghajtók száma, sávok/szektorok száma, egy vagy kétoldalas meghajtó, fej léptetése milimásodpercenként, stb.). A utility automatikusan az aktuális drive-ra menti az un. boot file-t, ami a későbbiekben szükséges lesz a rendszer felállásához. Ilyenkor a Spectrum újabb bekapcsolásakor már elegendő lesz kiadni egy RUN parancsot és a meghajtónk máris READY módban van.

Az operációs rendszer a Sinclair BASIC bővítése. A meghajtót vezérlő parancsok BASIC kulcsszavak, melyeket mindig követ egy un. szintaktikai operátor (pl. D1, D2 vagy D*), amely azt jelzi, hogy a parancs melyik drive-ra érvényes. Ha ezt elhagyjuk, a legutolsó beállítást veszi figyelembe. Ennélfogva a kezelés rendkívül egyszerűvé válik, pl. egy BASIC program betöltése a LOAD D1 "filenév" paranccsal elvégezhető. A hagyományos kazettás input/output parancsokon túl használhatjuk a microdrive parancsokat is, de az egyszerűsített formában, pl. FORMAT D1 megformázza az 1. meghajtóban lévő lemezt, CAT D1 pedig ugyanerről a katalógust fogja bekérni. A katalógus részletes - nem úgy mint a microdrive esetében -, elsőként megjelenik a program sorszáma, a file-név (10 karakter hosszon), a felhasznált szektorok száma, a file típusa (amely a kazettás magnetofonnál megszokott file-típusokon BASIC, Code, Screen, Data array, Char Array - túl még megkülönbözteti a Microdrive, Snapshot és Specials file típusokat is. Ez utóbbiak kazettás magnetofonra való közvetlen átmentése értelemszerűen nem lehetséges. A hagyományos DOS-hoz hasonlóan itt is ?-lel helyettesíthető bármely karakter a fele névből, ill. *-gal megfeleltethetjük az összes továbbit. Az ismert parancsaink hasznos funkciókra is felhasználhatók, pl. ERASE D1
"1. név" TO "2. név" át fogja nevezni az "l. név"-vel azonosított lile nevet "2. név"-re, vagy a COPY D1 "1. név" TO D2 "2. név" az 1.meghajtóról átmásolja az "1. név" nevű file-t a 2. meghajtóra, és a "2. név" nevet rendeli hozzá. Természetesen ez mind csak minimális töredéke annak amit az operációs rendszerével el tudunk érni, most itt nem az a célunk, hogy részletes programozási útmutatót adjunk, hanem az, hogy felkeltsük az érdeklődést azok számára, akik a készüléket esetleg be is tudják szerezni.

A Centronics nyomtató port-on keresztül meghajthatunk bármilyen EPSON kompatibilis nyomtatót, de kezdetben szintén az utility program segítségével be kell állítanunk a szükséges paramétereket.
A két joystick port univerzális, a jobb oldalit használjuk egyszemélyes játékoknál, üzemképes mind KEMPSTON, mind Sinclair módban. A bal oldali aljzat két játékos játékoknál előnyös. A kiosztás ATARI kompatibilis.
A SNAPSHOT gomb megnyomásakor diszkre mentődik a teljes memóriatartalom, azonosítása is ennek megfelelő.
Némely periféria "összeveszik" a DISCIPLE aktív üzeme alatt. Az INHIBITIONS gomb segítségével ilyen esetben kikapcsolható a rendszer.
Úgy érezzük zárszóként elegendő annyit elmondanunk, hogy a jelenleg 60-70 angol font-ért kínált készülék szellemi alkotói, valamint a régen várt "SAM" tervező gárdája egy és ugyanaz.


Kapcsolódó dokumentumok
Dokumentum Nyelv Kategória Hardver Hossz (kb) Tipus
MGT Disciple Interface User Manual (OCR) Angol Hardver kézikönyv ZX Spectrum 120 PDF
MGT Disciple Manual Angol Hardver kézikönyv ZX Spectrum 1721 PDF
The Complete DISCiPLE Disassembly Angol Szoftver kézikönyv ZX Spectrum 194 Html

Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 2003-02-11 15:14:47