Spectrumológia: Sir Clive Sinclair, aki elbukott, de soha nem adja fel fel - avagy az örök optimista visszatér

4 csillagos Cikk értékelése: 4,70 (27 szavazatból)

(Jonathan Owen: Sir Clive Sinclair: Down but never out, the eternal optimist is back c. cikk fordítása; megjelent a The Independentben 2010 január 10-én)

25 éve hogy a Sinclair C5 megjelent - és megbukott. Feltalálója mégsem tűri hogy az ilyen apróságok ötletei útjába álljanak. Jonathan Oven riportja Sir Clive Sinclairrel.

Vannak akik sosem tudják mikor van itt az ideje abbahagyni. Ez jellemző azokra akik a szokásosnál butábbak vagy éppen túlságosan okosak. Sir Clive Sinclair egyáltalán nem buta - sőt, valaha mindenki arra számított, hogy átveszi az uralmat a számítástechnika világában. Úttörője volt a személyi számítógépeknek az 1980-as évek elején, több száz alkalmazottat foglalkoztató és többmilliós (angol fontban!) vagyont felhalmozó vállalkozásával.
Mint visszatérő vendége a "top 10" listáknak, lovagi címet is kapott az uralkodótól az akkori miniszterelnök Margaret Thatcher javaslatára, valamint számos díjat nyert üzleti sikerei elismeréseképpen.

Majd megálmodta a mindenki számára elérhető elektromos autót - az olcsó, környezetbarát közlekedési eszközt. Ebből olyan rémálom lett ami csaknem tönkretette - most pedig újra megpróbálja. Ma van a 25. évfordulója a C5 első megjelenésének az akkori gyanútlan brit közönség előtt. És persze a hamisítatlan brit tradícióknak megfelelően már akkor mindenki utálta.

Napjaink Henry Fordja akart lenni. Ehelyett láthatta ahogy vagyona eltűnik és a vállalata tönkremegy a katasztrofális "C5 Elektromos Jármű" bevezetésével - ami egy műanyag, lebutított Robin Reliant (korábbi népszerűtlen kisautó, kb mint nálunk a Trabant) tető nélkül és 24 kilométeres óránkénti maximális sebességgel - 1985-ös bevezetésekor. A kritikusok által földbedöngölve és a közönség által kifütyülve az év vége előtt meg is szűnt a gyártás és a Sinclair Járműgyár eladósorba került - a feltaláló hírneve pedig romokban hevert.

Sir Clive Sinclair most azt állítja hogy visszatérésre készül egy olyan új tervvel amivel végre valóra válthatja álmát, a sikeres elektromos járművet. A Trafalgar Térre néző luxuslakásában találkoztunk, ahol a hajdani multi-milliomos (most 69 éves) egy "együléses városi közlekedési eszközön" gondolkozik. Bár tartózkodó volt a részletekkel kapcsolatban, azt elmondta hogy a Fraknfurti Autókiállításon keresett támogatókat 2009 októberében. Bár nem talált partner cégre, nem adja fel.

Filozófiája egyszerű: "Az hogy a feltaláló elő tud állni valami brilliáns elképzeléssel, amit majd valaki más megvalósít nonszensz. Ha az ötlet elég jó, akkor teljesen képtelenségnek fog tűnni mindneki más számára. Vagy magad megvalósítod, vagy nem lesz belőle semmi."

Ez a fajta makacsság jellemző a magánéletére is. Legutóbb újra felmelegítette kapcsolatát Angie Bowness kisasszonnyal, a korábbi szépségkirálynőből lett bártáncossal akivel Stringfellowsban találkozott a 90-es években.


10 év kihagyás után a pár tavaly újra összeállt és el is jegyezték egymást. Ms Bowness, aki most 33 éves, személyi titkáraként dolgozik. Az esküvő időpontja még nincs kitűzve. Idegesen pillantva menyasszonyára felnevet: "várom az utasításokat". A hölgy ezen láthatóan megsértve erőltetetten kacag, majd megköszörüli torkát és viszautasítja Sir Clive meghívását, hogy csatlakozzon hozzánk - helyette eltűnik, hogy "telefonáljon párat".

A C5 katasztrófája nem az egyetlen dolog volt, ami 25 éve fájdalmasan érintette Sir Clivet. Családi élete is zuhanórepülésbe ment át amikor Anna feleségétől elvált 23 évi házasság után. Volt egy sor közismert afférja fiatal hölgyekkel, beleértve Ruth Kensit színésznőt, Tricia Walsh-t és Sally Farmiloe-t.


Sir Clive visszautasítja a feltételezést, hogy kapuzárási pánikja lett volna. "Nem, nem hinném. Egyszerűen csak mindig szerettem ha van egy barátnőm, és lett is barátnőm."

Micro-MenÉs nem mosolyog ha a közelmúltban játszott BBC4 film kerül szóba, a Micro Men. A film a 80-as években játszódik, Sir Clive és korábbi kedveltje, Chris Curry ellentmondásos kapcsolatát ábrázolja - Ő volt aki végül a rivális Acorn Computers vállalatot megalapította. Alexander Armstrong alakítja szerepét, aki Sir Clive-t úgy írja le mint "Albert Einstein és Willy Wonka kereszteződése" és olyannak ábrázolja az embert, mint aki képes hamutál-hajigálós kirohanásokra. "Az igazság megcsúfolása az a film. Semmi köze nem volt az igazsághoz. Szörnyű volt." - mondta erről Sir Clive.
Az elmúlt években többszöri próbálkozásra sem sikerült megismételnie a korábbi sikereket. Ez történt Zike-kal, ami egy miniatűr elektromos kerékpár, és a Zetával, egy hagyományos biciklire szerelhető villanymotorral.


Legutóbbi projektje az "A Bike", öt év munka eredménye. Ez egy összecsukható kerékpár munkába járáshoz, fele akkora súllyal, mint bármelyik piaci versenytársa - amint arra Sir Clive gyorsan rámutatott amikor észrevettem egyet a szoba sarkában. Gyártási problémák nehezítették a dolgokat, és bár "kolosszális igény van rá" de konkrét számokat nem tudott felhozni jogi akadályokra hivatkozva - "ez egy hosszú és bonyolult történet". De nem mereng a múlton, legalábbis ezt állítja. "Láthat itt diadalt és katasztrófát. Nem ragad el ha jól mennek a dolgok, és nem tör le ha éppen nem. Mindig elfogadom ami éppen történik és sosem éreztem úgy hogy 'édes Istenem, itt a világvége'. Egyszerűen csak továbblépek." Bár hajtja új ötleteinek kidolgozása, tisztán látszik hogy nem igazán szereti a dolgok üzleti oldalát. "Nem vagyok egy született üzletember, de mindannyiunknak üzletszerűen kell élni az életünket."


Az hogy a C5-höz kapcsolják a nevét "fárasztó", és hozzáteszi: "Ezt nekem kell helyrehozni". A szürke Trafalgar-tér befagyott szökőkútjait nézve így folytatja: "Látható hogy milyen remek évszakot választottunk a bemutatásához." Felnevet, majd így folytatja: "Pont ilyen idő volt: a talajt hó borította, és nem vettük észre hogy az akkumulátorok gyakorlatilag mélyhűtve lettek. Csak a Jóisten tudja hogy miért csináltam."

Sinclair C5"Nagyon kemény időszak volt, részben az én hibámból, de a rossz sajtóvisszhang sem segített." De Sir Clive, aki "örök optimistának" vallja magát, még mindig úgy gondolja, hogy igaza volt. "Most is azt gondolom hogy jó ötlet volt, jó pár ezret eladtunk, és az emberek kedvelték". Aztán bevallja: "Persze kezelhettem volna másképp. Ha így tettem volna, sikeresebb lesz." Hangja elhalkul ahogy hozzáteszi: "Túlságosan erőltettem, túl sokat fektettem a szerszámokba, kicsit lassabban kellett volna belemenni". Nem könnyű olyasvalaki számára akinek hatéves kora óta a feltalálás a szenvedélye - akkor ragadta magával egy feltaláló karaktere a "Larry a Bárány" című gyermek rádióműsorban. 12 éves korában tervezett egy egyszemélyes tengeralattjárót. Hat évvel később, hogy kilépjen az iskolai unalomból, inkább dolgozni kezdett egyetemi tanulmányok helyett.

Miután évekig dolgozott műszaki újságíróként ahol ideje legnagyobb részét saját találmányainak kifejlesztésével töltötte, 1962-ben Sir Clive kilépett, hogy saját elektronikai vállalkozásba kezdjen. Az 1970-es évekre elkészült az Executive, a világ első zsebszámológépe, szerencséje pedig szárnyalni kezdett a ZX sorozatú számítógépekkel a 80-as évek elején.

Feltaláló volt, egy csipetnyi Midász-királlyal keverve - de a C5 bukásával inkább a balsorsú ékszerészhez, Gerald Ratnerhez vált hasonlatossá. (A fordító mejgegyzése: Ratner ékszer-kereskedelmi lánca igen jól menő "diszkont ékszerüzlet" volt a 80-as években. 1991-ben egy igazgatótanács ülésen maga Ratner két mondattal 24 óra alatt tönkretette az egészet, 500 millió akkori fontsterlinget dobva ki az ablakon. A két, immár híressé vált kiszivárgott mondat szerint a termékei "vacakok" és "addig sem tartanak mint egy szendvics".)

Előszobája túloldalárol mosolyogva, öltönyben-nyakkendőben inkább igazgatói irodába képzelem mint a saját lakásába. Azt mondja nincs benne keserűség. Az a kihívás motiválja hogy ötleteit valósággá változtassa. "Tényleg nem vágyom rá hogy nagyon gazdag legyek. Úgy értem, voltam már nagyon gazdag, de az csak úgy jött. Természetesen szeretném, hogy elég pénzem legyen, mint mindannyian, de nem izgat túlságosan." Bár bevallja, hogy "végeérhetetlen problémái voltak mindenféle dologgal", továbbra is fenntartja: "Nem élek a múltban. Mindig az izgat amivel éppen foglalkozom."

Amikor tovább faggatják a tévedéseiről csak a C5-öt említi a feltaláló: "Az az egy volt az igazán nagy."

Ahogy az interjú a végéhez közeledik felugrik a székéből és egy fekete borítékot szorongatva tér vissza. Félve pillant a fényképészre aki velem van, külön hangsúlyozza hogy nem fotózhatjuk le amit mutatni fog. Aztán büszkén kinyitja a borítékot hogy felfedje a rajzát egy... áramvonalasított C5-ösnek látszó dolognak, tetővel.

Amikor megpróbálom erre rávezetni, Sir Clive sietve feleli: "Igen, de igazából nem ez kerül majd a piacra." Titokzatosan hozzáteszi, hogy bár nem lesz radikálisan különböző de "nem is lesz ugyanaz".

Amikor elköszönök, alig palástolva izgatottságát még hozzáteszi: "Azt hiszem most meg tudjuk csinálni". Én pedig egy pillanatra elhiszem neki.

A feltaláló élete évszámokban
1940Clive Marles Sinclair megszületik Londonban július 30.-án.
1946Elhatározza hogy feltaláló akar lenni.
1957Abbahagyja az iskolát és műszaki újságíró lesz.
1959Csatlakozik a Mensa társasághoz és felfedezi hogy 159-es az IQ-ja.
1961Megalapítja a Sinclair Radionics-et, postai utánvéttel árulva építőkészleteket.
1962Elveszi Anne Trevor-Briscoe-t. Három gyermekük születik 23 éves házasságuk alatt.
1972Piacra dobja a viklág első zsebszámológépét.
1977Elkészíti a világ első zseb-televízióját.
1979Megalapítja a Sinclair Research vállalatot.
1980Bemutatja a ZX80-ast, az első számítógépet ami olcsóbb 100 fontnál.
1981Piacra dobja a ZX81-et, melye a Sinclair Spectrum követ 1982-ben.
1983Lovaggá ütik. Az év "fiatal üzletemberének" választják.
1984A Sinclair Research üzleti értéke 134 millió angol font.
1985A C5 elektromos autó piacra dobása. Feleségével elválnak.
1986Eladja a Sinclair computer üzletágat Sir Alan Sugar-nek.
1992Piacra dobja a Zike-t, egy miniatűr elektromos kerékpárt.
1994Kifejleszti a Zeta-t, egy villanymotort amit közönséges biciklikre lehet utólag rászerelni.
1997Létrehoz egy 10 penny-s méretű rádiót (24.5mmx1.85mm).
2002Kifejleszt egy kis villanymotort tolószékek hajtására.
2008Piacra dobja az A Bike-t, ami egy összecsukható kerékpár munkába járásra.
2009Eljegyzi a korábbi szépségkirálynőt és bártáncosnőt, Angie Bowness-t. (A fordító megjegyzése: itt, és a korábbi előfordulásoknál is a kissé eufémisztikus "bártáncosnő" kifejezést használtam. Az eredeti szöveg szerint a hölgy foglalkozása "lap-dancer", ami annyit tesz hogy egy szál tangában vagy anélkül ül a kuncsaft ölében, szeretkezést imitáló mozdulatokkal.)


Publikálás a portálon: 2010-04-26 13:17:00