Hardversimogató: ISS Super-Keyboard billentyűzet

4 csillagos Cikk értékelése: 4,64 (11 szavazatból)

Azt hiszem megvan a legvacakabb utángyártott Spectrum billentyűzet! Tulajdonképpen egyetlen hátránya, hogy semmi előnye! Ennél csak egyetlen rosszabbat tudnék elképzelni, egy Primo billentyűzetet rágányolva a Speccyre!

Külcsín

Az egyetlen dolog, amin vitatkozni lehet, az a megjelenés. Én megkockáztatom, hogy tulajdonképpen egész csinos. Az eredeti Spectrum házra illeszkedik, már pedig úgy, hogy el kell távolítani a gumi gombsort és az azt tartó alumínium fedőlapot. És ezzel el is mondtam róla mindent. Nincs több szolgáltatása. Egyszerűen a ?radírgumik? helyett ezt a 40 gombocskát kell nyomogatni a jövőben. A legfelső sor extra, a színekre utaló feliratait úgy oldották meg, hogy a gombfelirat kapta meg a megfelelő alapszínt és tulajdonképpen ez egész jópofa. Ha nem is nevezném az esztétika csúcsának, mindenesetre vidám.

Belbecs

Belbecsről egyszerűen nem beszélhetünk. Nincs olyan! Mindössze annyiról van szó, hogy a hőn utált, billentyűmembránt ezentúl a Super-Keyboard-ból kiálló műanyagpöckök nyomkodják. Innentől ez a termék ? azt gondolom ? tökéletesen értelmetlen, hiszen pont a Spectrum legfájóbb hiányosságát nem orvosolja. Talán ha valaki gumi-allergiában szenved, akkor nyer valami értelmet. Pusztán a rend kedvéért említem, hogy a gombsorban gumimembránok gondoskodnak a gombtestek megfelelő helyen történő tartásáról, illetve a rúgózásukról. Magát az egész billentyűsort hat apró csavarnak kéne a helyén tartania, melyeket a Spectrum készülékház felső részéhez ? ott, ahol a fólián egyébként is van hat lyuk ?, a fóliamembrán alatt lévő lemezhez kéne csavarozni. Ehhez azért nem is elhanyagolható barkácskészség kell! Mint azt az előző tulajdonostól megtudtam, az eredeti fedőlemezt rögzítő, ragasztásos megoldás nem jó, nem tartja meg a Super-Keyboard súlyát. A képek elkészítéséhez egy alaplap nélküli Spectrum házat használtam dublőrnek, mert egyszerűen nem volt lelkem szétgányolni ahhoz, hogy ilyen haszontalan készséget biggyesszek egy jól működő gépre. Mindazonáltal el kell ismerni, hogy a műanyagalkatrészek kialakítása, azok anyaga kifogástalan. Fel nem fogom, hogy ha már ennyi energiát öltek a műanyag igényes megmunkálásába, akkor miért nem tudtak egy mikrokapcsolókból álló, igazi billentyűzetet szerkeszteni alá!

Jó vétel?

Ha használni is szeretnénk, akkor semmi esetre sem jó vétel. Nem szabadít meg a fóliamembrán nyűgjétől, de legalább macerás felszerelni, tehát ha meghibásodik a fólia, akkor küzdhetünk még ezzel is. Ha csak gyűjtőként van esélyünk beszerezni egy ilyet, a zsebünk megengedi, esetleg van egy csúnya fényezésű fémlemezes Speccynk ? amit nem sajnálunk átalakítani ? akkor ne hagyjuk ott. Minden más esetben felejthető.

Summázás

Az ISS Super-Keyboard semmilyen tekintetben sem szuper. Érdekes kortörténeti relikvia ?úgy értem, hogy akkoriban szinte mindent el lehetett adni aminek köze volt a számítógépekhez ?, de ez minden.


Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 0000-00-00 00:00:00