Hardversimogató: Wafadrive

4 csillagos Cikk értékelése: 4,73 (11 szavazatból)

Gyártó: SMT
Kiadás: 1984
Eredeti ár: 99.95 GBP

A Rotronics Ltd. és a Santosh House közös fejlesztése 1984-ben látott napvilágot, mint a Microdrive konkurrenciája. A WAFADRIVE egy - a Microdrive-nál többször nagyobb méretű - nagy átviteli sebességű háttértároló eszköz, a tárolást egy - a microdrive cartridge-hez - hasonló felépítésű, speciális mágnesszalag kazettán ('WAFER') oldották meg, a meghajtó: DUAL BSR "stringy floppy". A 'WAFADRIVE' háttértároló sajátosságán túl Interface szerepet is betölt (nincs szükség külön Interface-re, a géphez való csatlakoztatás esetén), mindemellett Centronics illetve RS-232 kompatibilis nyomtatók is meghajthatók a segítségével. Bővített BASIC Interpretert tartalmaz, amely hatékony file-kezelést tesz lehetővé. A WAFADRIVE-hoz a cég ingyen forgalmazott két cartridge-ot, az egyik háttértárolón elhelyeztek egy hatékony szövegszerkesztő programot is (Spectral Write, Softek). Az egységet 130 fontért árulták.

Az operációs rendszer

A WAFADRIVE operációs rendszere a WOS, amely a DOS-hoz hasonló. Az operációs rendszer 8K ROM területe az alap ROM alsó 8K szeletére lapozódik be, a rendszer 26 új hibaüzenetet tartalmaz. Az iniciallzáiás a NEW* utasítással történik. Az Inicializálást követően a Spectrum memóriájából 2K RAM foglalt lesz a WAFADRIVE saját rendszerváltozói (23734-23825), Írás/olvasás puffer (23836-24861) és a directory-k számára. Ez utóbbi azért lényeges, mert a WAFADRIVE perifériába egyidőben két cartridge-ot helyezhetünk, azaz a két meghajtóról két külön directory-t (katalógus) kérhetünk (A: 24862-25443, B: 25444-26025). A parancsai a hagyományos Spectrum BASIC parancsok '*' illetve '#' karakterrel történő kiegészítéséből képződnek.

A Wafer

Háromféle tárolókapacitással hozták forgalomba: 16, 64 és 128 Kbyte. A file-ok elérési ideje fordítottan arányos a kapacitás nagyságával. Egy végtelenített szalagú kazettán lehetett tárolni az információt. Ezek a kazetták jelentősen megbízhatóbbak voltak mint a MicroDrive kazetták. Másik oldalról viszont sokkal lassabbak voltak, a 128K-s kazetta akár tízszer lassabbnak bizonyult. A kazettákra 5000 óra használati időt garantáltak és 4 fontért árulták, ami alacsonyabb volt a MicroDrive kazetták áránál.
A 16K kapacitású WAFER-eket célszerű programfejlesztések idején felhasználni, rövidebb rutinok tárolásához, míg a nagyobb kapacitású WAFER-ekre fésülhetjük össze a kész programot, ill. ezeken rögzíhetünk hosszabb játék és felhasználói programokat is. A szalag - a MicroDrive kazettákkal ellentétben - a videó kazettákéhoz hasonlóan védett csak akkor nyílik ki az író/olvasó nyílás, ha a cartridge-t a WAFADRIVE-ba helyeztük. Az aktuális WAFER működését LED is jelzi. A WAFER-t csak akkor szabad eltávolítani a WAFADRIVE-ból, ha a meghajtó motor már megállt. Ez hardware hibából adódóan gyakran nem következik be, ilyenkor a BREAK billentyű használata hatásos lehet. A cartridge-ek kijelölése a DOS-hoz hasonló módon az 'a:' ill 'b:' szintaktikával történik, minden cartridge művelet esetén. Pl. az 'a:' egység formázása 'SpV' névre, a következőképpen történhet: FOR AT *"a:SpV"
Formázáskor kialakulnak a szalagon a szektorok, majd a rendszer ellenőrzi a formázás hibátlanságát, végül kiírja a katalógust. Az elérési idő 16K-s WAFER esetén 6,5 másodperc, míg 128K-s WAFER esetén elérheti a 45 másodpercet is. A beolvasás sebessége másodpercenként 2 kbyte (18000 baud). A katalógus a 24862 címtől tárolódik el a memóriában. A 'CAT #' utasítás esetén az aktuális meghajtó csak a memóriába olvassa be a katalógust, míg a 'CAT *' utasítás kiadása esetén az a képernyőn is megjelenik. A directory - a microdrive-tól eltérően - részletes katalógus, a drive és WAFER nevén túl listát kapunk a file-ok (max. 32 - 16K-s WAFER esetén max. 16) neveiről, a file-ok típusáról (program, adat vagy gépi kód), a file-ok méretéről (kbyte-ban), a file-ok sorszámáról, a WAFER kapacitásáról és végül a még rendelkezésre álló szabad memóriahely nagyságáról (kbyte-ban). A file nevek rövidítve is megadhatók, illetve string-lánc '*'-gal helyettesíthető. A két meghajtó között adatátvitelre is lehetőség van a MOVE *"a:filenév" TO "b:" szerkezet segítségével.

Stream-ek

Az alap rendszer csatornáihoz egy-egy stream lett rendelve (K - keyboard input/output - stream #0/1, S - screen output - stream #2, R - Sinclair nyomtató Output - stream #3). A 16 rendelkezésre álló, és megnyitható stream közül a 4-15 intarvallumba eső stream-ek definiálása esetén gyakran problémába ütközhettünk. Az alap Spectrum rendelkezik egy súlyos ROM hibával: egy meg nem nyitott stream lezárása esetén több dolog történhet, szerencsés esetben random hibát kapunk, ha nem áll mellénk a szerencse, úgy elszáll minden a memóriából. Ez a hibajelenség megszűnik a WAFADRIVE felhasználásakor. A meglévő csatornákon túl két újabb csatorna is rendelkezésünkre áll: R - RS-232 soros port input/output, C - Centronics párhuzamos port output. Ezen túl újabb parancsok is támogatják az adatmozgató műveleteket.

Az RS-232 if

Az interface ún. kétirányú soros kapcsolat létesítését teszi lehetővé. Négy aktív vonalán (RXD, TXD, RTS, CTS) 10V p-p kimeneti szinttel dolgozik. A baud sebesség 110 és 19200 baud között 9 fokozatban állítható.

A Centronics if
Egyirányú párhuzamos kapcsolat létesítését teszi lehetővé. 26 pontos csatlakozóján egy byte adatait egy időben 8 vonalon jeleníti meg. Centronics standard bekötést valósítottak meg, azaz a 26 pontos illesztés 11 aktív vonalat tartalmaz (Ground, Data Strobe, Busy, Data 0-7).

Összefoglalás

A periféria már megjelenése idején - a hajlékony mágneslemezek világában - sem volt modernnek mondható. Egy-egy cartridge még a microdrive cartridge-nél is drágább. A file elérési idő igen nagy, a 8K ROM több jelentős hibával rendelkezik, a BASIC terület eltolódása a játékok 70%-nak futtathatóságát lehetetlenné teszi, nem beszélve arról, hogy nem kompatibilis a 128K-s Spectrumok egyik verziójával sem.



(1) Wafadrive egység 2 meghajtója.
(2) Mindkét meghajtónak saját motorja és vezérlője.
(3) Három bővítő portot tartalmazott.
(4) Centronics párhuzamos printer csatlakozó.
(5) Spectrum bővítő port.
(6) 8 Kb. EPROM tárolja az operációs rendszert.
(7) Wafadrive a Spectrum bővítő portra csatlakozik és innen kapja a tápot is.
(8) Tápled.

Kapcsolódó dokumentumok
Dokumentum Nyelv Kategória Hardver Hossz (kb) Tipus
Rotronics Wafadrive Manual Angol Hardver kézikönyv ZX Spectrum 282 PDF
Wafadrive Command Summary Angol Hardver kézikönyv ZX Spectrum 8 PDF

Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 0000-00-00 00:00:00