Hardversimogató: Kempston Centronics E

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (9 szavazatból)

Gyártó: Kempston Micro Electronics Ltd
Kiadás: 1983
Eredeti ár: 55.00 GBP

Kempston Centronics E interfész nem különösképpen meglepően centronics kompatilibilis nyomtatók illesztésére szolgál. Az EPROM-ban található működtető szoftver segítségével az LLIST, LPRINT és COPY parancsok centronics protokollon keresztül kerülnek értelmezésre a nyomtatóban. Az E változat mellett kapható volt egy S kivitel is, ami gyakorlatilag megegyezik az E-vel, azzal a különbséggel, hogy a működtető szoftvert nem EPROM-ban helyezeték el, hanem kazettáról kell betölteni. Ez a töltögetés kényelmetlenségének árán a szoftver módosításának lehetőségét biztosította a hozzáértőknek. Sajnos ezt a típust nem tudtam tesztelni.

Ajánlott nyomtatók

Gyakorlatilag minden centronics protokollt használó nyomtatóhoz használható, azonban a nagyfelbontású képernyő nyomtatás csak az ajánlott nyomtatókkal valósítható meg, mivel az EPROM csak ezekhez a nyomtatókhoz tartalmazza a támogatást. Hát igen, 1984-ben a 192x256 még nagyfelbontásnak számított. :)

EPSON MX80, RX80, FX80
STAR DP510, SHINWA JP-80
SEIKOSHA GP80, GP100, GP250
QUEN-DATA DP 100
MICROLINE 80

Sajnos ilyen különösen ajánlott nyomtató nem állt rendelkezésemre ennek a kipróbálására, így a tesztet Vaterán erre a célra vásárolt EPSON LX-100-as nyomtatóval sikerült véghez vinnem. Valószínüleg azok a nyomtatók, melyek tartalmaznak emulációt ezekhez a típusokhoz szintén megfelelnek a kívánalmaknak.

Bekapcsolás után az illesztő "TEXT COPY" módban működik, azaz a COPY parancsra csak alfanumerikus karaktereket kerülnek kinyomtatásra, a grafikus karakterek nem. Alaphelyzetben nincs soremelés (line feed, LF) a kocsivissza (carrige return, CR) után, mert a legtöbb nyomtató ezt magától tudja illetve jump-erelhető.

Beállítások

A nyomtató beállítása a COPY: REM parancsokkal lehetséges, ahol a paramétert a REM után kell megadni.

Aktuális beállítások megjelenítése a képernyő legalsó sorában: COPY: REM ?

Nyomtatás közbeni soremelés beállítása, azaz CR után legyen-e LF:
COPY: REM /1 utasítással lehet a soremelést be-,
COPY: REM /0 -val pedig kikapcsolni.

TOKEN üzemmód beállítása:
A TOKEN ugye egy bájttal reprezentált Spectrum kulcsszó vagy grafikus karakter. TOKEN ON állapotban a Spectrum karakterkészletében 165-255 közötti kódon található BASIC-utasításokat jeleníti meg a nyomtató (pl. a LPRINT CHR$ 230 parancsra a ?NEW? kulcsszó kerül nyomtatásra). Ahhoz, hogy a nyomtató saját grafikus és alternatív karaktereit elérhessük, ki kell kapcsolnunk ezt az üzemmódot.
COPY: REM CHR$ 0 illetve a
COPY: REM CHR$ 1 utasítások TOKEN állapotjelzőt kapcsolják ki illetve be.

Escape karakterek használata:
Escape karakterekkel vezérelhetjük nyomtatónkat. Ne felejtsük el, hogy a 32 kód alatti vezérlőkarakterek nyomtatásához ki kell kapcsolni a TOKEN módot. LPRINT CHR$ 27; "vezérlőkarakter" EPSON nyomtató esetében a kiemelt nyomtatást kapcsolhatjuk be az alábbi paranccsal: LPRINT CHR$ 27; "E" Amennyiben több vezérlőkarakert is ki akarunk küldeni, akkor egy extra CHR$ 27-et kell kiküldenünk.

A leírásból kiderül, hogy 23679-es címen található rendszerváltozó tartalmazza az egy sorba nyomtatandó karakterek számát, ez alapból 80, de tetszés szerint állítható 32 és 128 között.

Nagyfelbontású nyomtatás:
A különösen ajánlott nyomtatókkal kompatibilis grafikus üzemmódba lehet kapcsolni az interfészt, az utasítás önmagában az eredeti text-üzemmódba kapcsol vissza.

EPSON MX80, RX80, FX80:
COPY: REM = #
Egyéb EPSON kompatibilis nyomtatóknál is ezt a módot válasszuk pl. BROTHER HR5.

SEIKOSHA GP80/GP100:
COPY: REM = *
Létezik egy alternatív ROM, mely színes nagyfelbontású COPY rutint tartalmaz a SEIKOSHA GP700-as nyomtatóhoz, amit szintén így lehet bekapcsolni.

SEIKOSHA GP250:
COPY: REM = &

MICROLINE 80:
COPY: REM = @

Visszatérés a TEXT üzemmódba:
COPY: REM =

Tapasztalatok

Miután az Epson LX-100 nem emel sort a kocsivissza jelre, COPY: REM /1-el be kellett állítanom a soremelést. E nélkül szépen egy sorba nyomtat mindent. Számomra érthetetlen okból a TOKENS OFF állapotban hiába van a soremelés beállítva, a nyomtató nem emelt sort nyomtatás közben. Nagyfelbontású nyomtatást az LX-100-zal is remekül lehetett produkálni. Magyar karaktereket nem sikerült nyomtatnom vele, de még próbálkozom. SpeccyDOS-ra dugva is kíválóan működik. A Spectrum PRINT utasításával használt pozíció vezérlők "," TAB, AT csak TOKENS ON állapotban működnek.

HP5L-lel is próbálkoztam, viszont nem sikerült soremelést elérni, így mindent egy sorba nyomtatott.

Értékelés

Megállapíthatjuk, hogy egyszerűen kezelhető, ám sokoldalú kis illesztőt tarthatunk a kezünkben. A maga idejében meg főként hasznos dolog volt, mivel így a kis ?kötőgépet? bármilyen nyomtatóval helyettesíthettük. Programlisták nyomtatására tökéletes még ma is, az elszántak azonban akár levelezésre is használhatták, csak a megfelelő szövegszerkesztőt kellett megtalálni hozzá.


Kapcsolódó dokumentumok
Dokumentum Nyelv Kategória Hardver Hossz (kb) Tipus
Kempston E Centronics Interface Manual Angol Hardver kézikönyv ZX Spectrum 985 PDF

Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 2008-04-22 00:00:00