Hardversimogató: RamPrint illesztő

4 csillagos Cikk értékelése: 4,86 (7 szavazatból)

Gyártó: Ram Electronics Ltd
Kiadás: 1986
Eredeti ár: 34.95 GBP

Miután a Ram Electronics, kétségtelenül aratott a Music Machinejével, előállt a RamPrint párhuzamos nyomtató illesztővel.

A Ram Electronics ismét sokkal többre vállalkozott, mint egy újabb mezei nyomtató illesztő piacra dobására. A beépített nyomtató driver és a centronics kábel nagyjából már alap funkciónak számított és bár a botkormány illesztő újdonság volt, az igazán nagy ütést a RamWrite jelentette. RamWrite nem más mint egy integrált szövegszerkesztő, ami az illesztő romjában kapott helyett, így azonnal elérhető töltés nélkül.

Szövegszerkesztés

Egyszerűen be kell gépelni, hogy LPRINT "? word" és máris indulhat a munka. A RamWrite ablak köré csoportosul, a nagyobbik szolgál a szövegszerkesztésre, ami a képernyő felső 21 sora. Az alsó 3 sor az parancs és állapot ablak: mentés-visszatöltés, keresés, csere és törlés a szövegben. A parancs ablakban az E parancs hatására kezdhetjük el a szövegszekesztést a nagyobb, fő ablakban és a Break megnyomásával kerülünk vissza a parancs szintre.

A parancsok meglehetősen egyszerűek, szimpla karakterek és a repertoár is elég szegényes. A főbb parancsokon felül van egy `display text before printing' opciója, azaz nyomtatás előtt megtekinthetjük művünket, ahogy az valójában a papíron fog megjelenni. A megjelenítés 32 vagy 64 oszlopos is lehet, de sajnálatos módon csak 32 oszlopos üzemmódban tudunk szerkeszteni. Menteni lehet Microdrivera gond nélkül. A szerkesztés igen egyszerű, a tördelés és az igazítás azonban szerkesztés közben nem látszik a képernyőn (valószínüleg ezért is van a 'display text' opció), de a bekezdések vége viszont igen.

Egyszerűen egy vadállat :), akkoriban több felhasználási területe is lehetett a levél írástól a számlanyomtatáson át az 1000 oldalas disszertációkig.

Nyomtatás

Nagyjából pár perc alatt összehozható egy Epson kompatibilis nyomtatóval. Természetesen bőségesen találhatunk nyomtatási opciókat is.

A szokványos tömörített, dupla-széles, kövér és aláhúzott mellett van lehetőség akármilyen vezérlőkarakter sorozat kiküldésére a nyomtatónak, akár nem szabványos vezérlőkarakterek is használahtó, a RamWrite kezelni fogja ezeket is. Az LPRINT BASIC-ből gond nélkül használható.

Kétféle COPY áll rendelkezésünkre, az egyik egy hagyományos pixelről pixelre nyomtat; a másik opció sokkal gyorsabb, csak karaktereket nyomtat a képernyőről. Ez az alapértelmezett beállítás.

Összefoglaló

Remek ötlet és egészen jó megvalósítás. Nem annyira lebilincselő mint a Music Machine, de a maga módján kíváló eszköz.


Kapcsolódó dokumentumok
Sajnos jelenleg semmilyen dokumentummal nem rendelkezünk ehhez a hardverhez.

Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 2009-09-23 00:00:00