Hardversimogató: Stonechip billentyűzet

4 csillagos Cikk értékelése: 4,84 (19 szavazatból)

Gyártó: Stonechip Electronics
Kiadás: 1985
Eredeti ár: 39.95 GBP

Sikerült hozzájutnom egy ilyen elég ritka darabhoz. Az első, amelyiket ebayen láttam, "aranyárban" kelt el. A másodikat sikerült elfogadható áron megcsípnem, így kerülhetett sor a kipróbálására.

Külcsín

A billentyűzeten van pár új billenytű is: egy "Extended" és egy "Delete", valamint két "Reset" gomb. Az első kettő értelemszerűen a Spectrum két gomb egyidejű megnyomásához kötött funkcióját látja el egyetlen gombbal. Resetből azért van kettő, mert a véletlen reset kiküszöbölésére a bal középen és jobb felül lévő gombok egyidejű megnyomása kell a gép reseteléséhez, ami egyedülálló megoldás az eddig látott Spectrumhoz készített billentyűzetek között, és emellett szerintem praktikus bizotnsági megoldás.

Érdekes dolgok találhatók a felső részen, középen egy piros led jelzi a gép bekapcsolt állapotát "Power" felirattal ellátva. Bal oldalon egy háromállású kapcsoló található "Load-Beep-Save" felirattal, értelemszerűen a LOAD/SAVE funkciók leválasztására illetve BEEP állásban a jobb oldalon beépített saját hangszórón szólal meg a zene, mellette egy szintén háromállású kapcsoló "High-Med-Low" felirattal, mely a hangszín kiválasztására szolgál.

Belbecs

Nem csak a ritkasága miatt érdekes ez a klaviatúra, hanem az általam eddig látott Spectrum-billentyűzetek között egyedülálló abban is, hogy "szőröstől-bőröstől" (azaz dobozostól) az egész Spectrumot elnyeli, a billentyűzet dobozában kialakított csatlakozók illeszkednek a Speccy minden kimenetére. A beszereléshez tényleg csak a Stonechip csavarjait kell kitekerni, és a gép behelyezése után visszacsavarni és a szerelés ezzel kész is. A próbadarabba egy fóliahibás gépet tettem, természetesen ez is rendben működik, mert a csatlakozósávon keresztül kommunikál a géppel, nem a fóliacsatlakozót használja.

Jó vétel?

A Spectrumhoz készített billentyűzetek közül egyértelműen nem a legjobb vétel, már ha valaki használni is szeretné ezzel kedvenc gépét, mert nem kényelmes rajta gépelni, játszani, bár kétségtelenül praktikus megoldások találhatóak rajta. Gyűjtői szemmel már sokkal inkább jobb vételnek tűnik, mivel ritka és érdekes darab, ára is természetesen ehhez igazodik.

Summázás

Egyszóval gyűjtőknek elengedhetetlen darab, amúgy csak egy érdekes szerzet.


Kapcsolódó dokumentumok
Sajnos jelenleg semmilyen dokumentummal nem rendelkezünk ehhez a hardverhez.

Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 2010-12-02 00:00:00