Hardversimogató: ZX Interface 2 MultiRom

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (8 szavazatból)

Gyártó: GoCoM & SSW Team
Kiadás: 2003
Eredeti ár: 6000.00 HUF

Gondos Csaba által tervezett és implementált ROM kártya egyetlen 256Kbyte-os (2Mbites) epromban tartalmazza a ZX Interface 2-höz kiadott ROM cartridge-okat. A Spectrum bekapcsolása után megjelenő menüből kiválasztható, hogy melyik cartridge tartalmat kívánjuk betölteni.

Az 1.3-as rom verzió új screen-t kapott és néhány rom csere is történt. A cartridge immáron tartalmazza az egyetlen saját rom-mal rendelkező játék, a Shadow of the Unicorn rom-ját, egy ZX80 és egy ZX81 rom-ot, melyek 128K-s módban használhatóak és teljes mértékben emulálják a két gépet, valamint helyet kapott még a GW03 nevezetű Spectrum rom javítás és végül, de nem utolsósorban a ZXSM (smartmédia kártya illesztő) legfrissebb rom-ja is, azok kedvéért, akik nem a gépbe kívánják beépíteni.

A legújabb 1.4-es rom verzióban egy ritka - kereskedelmi forgalomba nem került - rom kapott még helyet, a Sinclair System Test, melyet akkoriban csak a szervízeknek biztosítottak. Az időközben elkészült ZXSM rom frissítés (v1.2) is már megtalálható benne.

Hardver evolúció

A kártya több módosításon esett át, mire a végleges formáját elnyerte. A ROM-ok 16K szegmensekben helyezkednek el.

Az első verziójú kártyán 8 vagy 16 lapon helyezkednek el a programok a felhasznált 1 vagy 2 Mbites epromtól függően. Az első lapon a bejelentkező program található, ami a kiválasztott lapra lapozza az epromot, és utána letiltja a további lapozás lehetőségét, így teljesen láthatatlan lesz a programok számára.
Az indító programból van lehetőség az eredeti gépben levő ROM engedélyezésére és futtatására a multirom eltávolítása nélkül. Az első lapon az alsó 8K használható programtárolásra, a felső 8K szegmens a lapozó áramkör memóriába ágyazott nem teljes címdekódolása.

A második verzió lényegében az elsővel megegyező működéssel, a lapozáshoz használt memória terület mérete csökkent a dekódolás növelésével az első 16K szegmens utolsó 256byte-ra. Így az indító lapon nagyobb kihasználható memória áll rendelkezésre.

A végső verzióban a lapozás címdekódolása már teljes, csupán a 3FFFh címet foglalja el. Használható továbbá 1, 2, 4, 8 Mbites Eprom a megfelelő jumperek összekötésével. Így maximum 64db 16K lap áll rendelkezésre. A maximális 8Mbites méret használata esetén viszont megszűnt az eredeti ROM-ra kapcsolás és a láthatatlan üzemmód lehetősége, így a 3FFFh cím minden lapon aktív marad.

Összefoglaló

A kereskedelmi forgalomba került rom kártyák manapság nehezen beszerezhetőek illetve csillagászati áron kelnek el az eBay-en. Emiatt hasznos eszköz egy vérbeli Spectrum-os számára, hogy újraélhesse gyerekkori játékélményét. Ugyanakkor az erős idegzetűek az epromba akár saját tartalmat is égethetnek.


Kapcsolódó dokumentumok
Sajnos jelenleg semmilyen dokumentummal nem rendelkezünk ehhez a hardverhez.

Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 2013-11-06 00:00:00