Hardver ötlet: Készítsünk Plottert

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (3 szavazatból)

Nagyon régi kívánsága az embereknek, hogy valaki dolgozzon helyette. Valami ilyen meggondolásból indult ki a plotter projekt. Egy kedves öreg barátom Ördög István mutatta meg egy érdekes periféria áramkör működését. A német Hertrich Computer Gmbh készítette a Regelinterface nevű eszközt. Több periféria kapott helyet a dobozban. Egy több csatornás A/D konverter, egy párhuzamos ki-, bemeneti eszköz. Egyszerű kezelő programok, sok felhasználói rutinnal. BASIC-ban könnyen kezelhető szerkezet.

Az egész bemutatóban két eszköz fogott meg. Az egyik egy digitális tárolós oszcilloszkóp, a másik a plotteralkalmazás. Pista nagyon lelkes, minden új iránt fogékony, így gyorsan összerakott az asztal sarkán egy egyszerű x-y rajzolót. Még nem mondanám plotternek, de lényegét tekintve az volt. A segédprogramokkal képes a szerkezet szöveget írni bármilyen irányba, valamint háromdimenziós testeket rajzolni drótvázszerűen, vagy takart nézeti formában. A vidéki nyaraló látképe nagyon jól mutatott papíron. Természetesen minden irányból megtekinthető, rajzot képes generálni a papírra. A prototípus még filctollal, vagy rotring ceruzával rajzolt, nagyjából kétmilliméteres pontossággal. Az adott feladatnak jól megfelelt. Ötletként a szerzők a LEGO anyagokat is ajánlották a gép elkészítéséhez.

Természetesen mindjárt kedvet kaptam a szerkezethez, és gondolkodni kezdtünk Gondos Csabával a NYÁK (nyomtatott áramkör) rajzolás lehetőségén. Mindennél fontosabb volt a pontosság növelése, hogy a toll visszataláljon a saját nyomvonalába, valamint elég vékony vonalat lehessen húzni, ami két IC lába között elmegy anélkül, hogy összefolyna a festék. Több sikertelen próba után (minden mechanikai előképzettség hiányában) Pistával együtt sikerült egy menetes orsóra épülő szerkezetet összefabrikálni.

Abban az időben még a Pataky szakközépben dolgoztam, szerencsére egy jól felszerelt gépműhellyel rendelkezett. Jó pár óra esztergálás és marás eredménye lett egy aránylag kis méretű mechanika. Amíg a mechanika készült természetesen Csaba sem tétlenkedett, próbált egy használható rutint írni a NYÁK átvitelére a Spectrumból a fóliára. Már régebben sikerült megszerezni egy PCB DESIGNER című programot, ami minden NYÁK rajzoláshoz szükséges elemet tartalmazott. Nagyon egyszerű speciális rajzprogram, ami a forrpontok és a vezetékezés rajzolását megoldja. A beépített segédprogramokkal lehet ikonokat tervezni, beültetési rajzot készíteni, illetve az egész áramkör kapcsolási rajzát elkészíteni. A kimeneti eszközként nyomtatót használhatunk. Teljesen mérethelyes akár négyszeres átfutású nyomatot készíthetünk. Szegény Citizen 120-as nyomtatóm megkínlódott jó pár áramkörrel.

Csabának sikerült egy egyszerű áramkört készíteni, amivel a léptető motorokat tudtuk vezérelni. Természetesen ez is átesett az evolúció lépésein, és így született meg a jelenlegi verzió.
Az illesztő a +D printer portjára csatlakozik, a négy tekercs négyfázisú vezérlését biztosítja, valamint a toll mozgató elektromágnes vezérlését. Az eredeti áramkör, saját portokat használt a ppi kimenetéről, de Csabát ismerve leegyszerűsítette az egész szerkezetet. Még a mechanika nem volt kész de nála az asztalon ketyegtek a motorok. Az első rajzok, amik a plotterrel készültek nagyon egyszerűek voltak, de nem nekünk kellett megrajzolni. Sokat ültünk a gép előtt és néztük, mit tesz. Nagy volt az öröm, hogy sikerült használható áramkört faragni vele.

A NYÁK gyártás technológiájának egy nagyon egyszerű módját használjuk. A letisztított, zsírtalanított panelt csőtollal megrajzoljuk vízálló tussal. A panel száradása után vaskloridban kimaratjuk. Mosás, fúrás után forrasztható lakkal lefújjuk. A rajzolás művelete a legproblémásabb, a forrasztási pontok pontos helyzete, a vezetékezés pontossága nagyon fontos. Fejlesztések során az első panel, módosításra szorul. Sokszor több változáson esik át az áramkör, míg kialakul a végleges változat. Egyedi gyártásnál nehéz hiba nélkül újra rajzolni a panelt. A számítógép ebben segít, csak módosítani kell a rajzot a jó részek meghagyásával. Plotterrel készített áramkörök nagyon pontosak. Nincs gond az újra rajzolással. Miután nem sorozatgyártásra készülnek az áramkörök, így közvetlenül lehet a panelra rajzolni, hogy a csőtoll a befogóba kerül. Ha több áramkört kell készíteni, akkor célszerű fóliát rajzolni, speciális fóliatussal írásvetítő fóliára jó minőségű jó fedésű rajzolatot lehet készíteni. A fólia segítségével POSITIV 20-al, több darab készíthető.

A plotter felépítése sokat változott az idők folyamán. A jelenleg használt változat, meglehetősen egyszerű alkatrészekből épül fel. Két ősrégi DZM nyomtató mechanikáját használtam fel. A keret alumínium zártszelvényből készült, az alaplap tizenöt milliméteres plexiből van. A két menetes orsó M 6-os pálcából készült. A léptető motorok Robotron írógép motorjai voltak. Lépésszám nyolcvan, ami kellő felbontást ad a gépnek. Elméletileg 0,0125 mm a lépéstávolság. Végállás kapcsolónak hall elemes billentyűzet két gombját használtam. A mechanika jól vizsgázott. Nagyon sok áramkör készült a segítségével. A mai napig használom. Egy nagyobb felújításra mostanában készülök. Az asztal kotyogása megnőtt az idők folyamán, némi átalakításra szorul.


Publikálás a portálon: 0000-00-00 00:00:00