OlvaSOKKoló: Minek nevezzelek?!

4 csillagos Cikk értékelése: 4,93 (14 szavazatból)

avagy fellebentjük a fátylat a ZX jelzés eredetéről...

Talán sokan nem tudjátok, hogy az általunk félistenként szeretett és tisztelt Sir Clive közvetlen felmenői, oly sok Nobel-díjas tudóshoz, kutatóhoz, béke és harcoshoz hasonlóan magyar származásúak voltak.
Angliában tradicionálisan szorosak a családi kötelékek, így a kis Clive egészen a húszas éveinek a közepéig a szüleivel együtt élte mindennapjait. A családban a magyar nyelv használata természetes dolognak számított, így nem csoda, hogy Sir Clive már akkor folyékonyan beszélt magyarul mikor még szőrmentes volt. Mivel második anyanyelvének a ékes nyelvünket tekintette, ez gondolkodásában is sokszor megnyilvánult.

Amikor a mi kis (félistenként szeretett és tisztelt) ZX Spectrumunk tervezési fázisánál tartott, bölcs üzletemberhez méltóan már akkor egy frappáns és a gépet könnyen eladhatóvá tevő, mindenki számára könnyen megjegyezhető ám mégis csúcstechnikát sejtető néven morfondírozott. Úgy gondolta, olyan gépet fog alkotni, mely a legszélesebb tömegek számára is elérhető és játszi könnyedséggel, különleges számítástechnikai tudás nélkül is zokszó nélkül programozható. Szerette volna azonban, ha a gépnek ezen tulajdonsága már a géppel való első találkozáskor feltűnik az embereknek és megragad bennük, mintegy utat mutatva az elkerülhetetlen programozói tudás megszerzése irányába. Arra a következtetésre jutott, hogy a(z általunk félistenként szeretett és tisztelt) gépet nem elsősorban a száraz technológiai adatokkal lehet eladhatóvá tenni, mint processzor sebessége, memória nagysága, shaderek száma, hanem sokkal inkább tetszetős-színes külcsínnel és frappáns névvel. Akkoriban Anglia ipara roppant erős volt, a technológia és a tudomány számára kijelölt út pedig közérthető és világos. Ezért a Sir gondolt egyet és a (*) gépünket a trendekkel ellentétben sötétbe burkolta. Hogy a külseje ne legyen oly komor és nyomasztó úgy találta, hogy az előlapját és a gép szerves részét képező II-ik VH-ból megmaradt radírgumi készletet fogja színekkel megbolondítani (sic!).

A gép készen állt a tervezőüzem próbapadján, feltöltve üzemanyaggal és a szokásos kenőanyagokkal. Processzora könnyedén és egyenletesen tartotta a neki előirányzott 3.5MHz-es alapjáratot. Kissé melegedett, de ez nem meglepő egy ilyen léghűtéses egyhengeres motornál, ám a mérnökök egy huszáros vágással meg egy alumínium lapkával kiküszöbölték ezt a problémát. Már csak a keresztelő volt hátra.

- Hmmm... A gép emberek széles tömegének készül, ráadásul színes is. Ennek valamilyen módon meg kellene jelennie a nevében.
- Spektrum! Akarom mondani Spectrum, hisz nem családi körben vagyok és hát angolos írásmódú név kell. Ez remek lesz. De ez még nem hangzik elég tudományosan, még néhányan valamilyen színes ceruza készletre asszociálnának.
- Hmmm...
- Hmmm...
- Azt mondtam különleges számítástechnikai tudás nélkül is zokszó nélkül programozható a gép.
- Zokszó. Ez milyen szépen hangzik. És benne lenne a magyarokhoz való kötődésem is. Csak nem eléggé ánglis. Ez a buta nyelv nem ismeri a kettős betűk fogalmát.
- Zoxó! Ohohó! Már csak azt a fránya hosszú o-t kellene megvariálni vagy elhagyni.
- Zox. Nem, ez így butácska. Úgy hangzik mint egy rossz First Person Shooter játék főszereplőjének neve, nem elég méltóságteljes.
- Mi lenne ha az első o betűt is elhagynánk? Még azt hiszik az emberek, hogy az egy nulla. Vagy kurblinyílás.
- Legyen csak simán Zx. Vagyis inkább ZX!
- ZX Spectrum!

A Sinclair Research Ltd. próbatermében elhalványodnak a fények, már csak az egyhengeres Z80 boxermotor tompa duruzsolása hallatszik. A zár kattan, Uncle Clive fáradt léptekkel indul le a lépcsőn a parkolóházba, hogy elfoglalja helyét Mercedese vezetőülésében. Beröffenti a V12-es luxusjármű motorját és fáradtan felsóhajt. Ismét alkottam a világnak egy remeket, és adtam nekik egy talányt, amit talán majd 30 év múlva megpróbálnak megfejteni. Bajsza alatt huncutul elmosolyodik, majd kis idő elteltével szomorkásan megszólal magában.

-Egy ilyen fárasztó nap után mennyivel jobb lenne kerékpárral hazamenni.
-Vagy még inkább egy olyan emberi erővel hajtott eszközzel, melybe akár öltönybe is közlekedhetek. Ködös szemmel a távolba réved, majd szeme résnyire összeszűkül.
A miénk is.


De jó is lenne, ha minden így történt volna, a hivatalos megfejtés azonban ez :)
The ZX80 was named after the Z80 processor with the 'X' for "the mystery ingredient".


Publikálás a portálon: 2011-11-30 17:37:39