Hardver ötlet: TURBO interfész

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (2 szavazatból)

Nemrég mutattak nekem egy gyári készítésű TURBO interfészt. Amikor elmondták, mit tud, elhatároztam, hogy én is készítek egy hasonlót. Nosza, szétszedtem, de a sejtésem beigazolódott: az áramkörben egy "Taiwan" feliratú, speciális integrált áramkör volt. Ettől egy kissé elment a kedvem. Később mégis gondolkoztam, hogy mit lehetne tenni, és akkor jutott az eszembe a következő megoldás.

Szükség van egy IC-re, aminek 10-11 bemenete és 8 kimenete van. A kimenetek állapota mindig a bemenetek állapota szerint változik. Ezt a funkciót egy kellően beprogramozott EPROM is ellátja. A jól bevált i2716 típus mellett döntöttem, mivel ezt könnyen be lehet szerezni, és az ára is elfogadható.
A TURBO ismeri a háromféle botkormány - illesztési módot, a Kempston, a Protek és a Sinclair Interface II üzemmódot.

  • A Kempston az IN 31 utasítással olvassa be a botkormány bitjeleit, és így azonosítja az irányítást.
  • A Protek a felső billyentyűzetsort olvassa le, az irányítást a nyíllal jelzett billentyűk, a lövést a 0 jelenti.
  • Az Interface II szintén a felső sort olvassa le, de ez két botkormányt kezel úgy, hogy egy fél sor jelent egy botkormányt.
Ebből is látszik, hogy a Protek és az Interface II fedik egymást. Ezt a problémát egy kapcsolósor beiktatásával oldottam meg. Ez a kapcsoló egyrészt 0 vagy 1 állapotba hozza az EPROM egyik bemenetét, másrészt az 1. számú (jobb oldali) botkormány közös pontját kapcsolja a földre vagy az A12 vezetékre.
A kapcsoló felső állásban az 1. számú botkormány Kempston és Protek üzemmódban működik, a kapcsoló másik állásában a két botkormányt Interface II módon illeszti az áramkör. Ezenkívül a bemenetekre csatlakozik még az A0, ami a billentyűzetet címezi, az A5, ami a Kempstont címezi, az A11 és az A12, ami a billentyűzeten a két felső fél sort választja ki. A CE bemenetre kapcsolt IORQ és az OE-re kapcsolt RD gondoskodik arról, hogy az EPROM csak az IN műveletekre aktivizálódjon.

A 8 db dióda (D1-D8) biztosítja, hogy az áramkor ne tiltsa le a billentyűzetet. A diódák típusa 1N4148 vagy 1N914. Az EPROM-ot érdemes foglalatba tenni, mert egyébként a beforrasztáskor tönkremehet. A botkormány-csatlakozókat kb. 10 mm hosszú ónozott rézhuzalok beforrasztásával lehet helyettesíteni, melyeknek az átmérője 1 mm. A kapcsolás RESET gonbjául a NYÁK tetejére szerelt mikrokapcsoló szolgál.
A kapcsolás helyes működésével az EPROM-ba a lista szerint közölt programot kell beégetni. Mivel csak 1 kbájt memóriát használunk fel, az EPROM A10 bemenetét földre kell kötni, így csak az első 1 kbájtot kell beégetni. A listában nem közölt bájtokba FF (255) tartalmat kell beégetni.
Az utánépítők munkájának munkájának megkönnyítésére közlöm a fóliarajzot (1.ábra), a beültetési rajzot (2.ábra) és a kapcsolási rajzot (3.ábra). A NYÁK elkészíthető egyoldalas kivitelben átkötésekkel, illetve kétoldalas kivitelben. A közölt dokumentációk alapján, megfelelő felszereltséggel az interfész könnyen elkészíthető. Ha valakinek még nincs lehetősége a NYÁK elkészítésére vagy az EPROM beégetésére, annak készséggel segítségére lesz e sorok írója.


Publikálás a portálon: 2008-03-29 00:00:00