Hardver ötlet: ZX81/ZX Spectrum túlvezérelt videó kimenet

4 csillagos Cikk értékelése: 4,21 (14 szavazatból)

Mint tudjuk a Spectrumban az ULA állítja elő a videó-jelet. Ez a hátsó él-csatlakozó egyik lábán is megjelenik, az UHF modulátor ebből állítja elő a 36. csatornának megfelelő antennajelet. A gépre mégsem került külön videó-csatlakozó aljzat, pedig gyakran szükségünk lehet rá (pl. videómonitor felhasználásakor vagy a képminőség javításánál). Ha szétszereljük a Spectrumot, hamar beláthatjuk, hogy a videó-csatlakozót legcélszerűbb az UHF modulátornál az antennakimenet mellett elhelyezni. A legegyszerűbb egy RCA típusú aljzat beépítése, hiszen videó-készülékekhez, monitorokhoz ez az egyik leggyakrabban használt típus és hazánkban probléma nélkül beszerezhető. RCA aljzatból is több típus is van, célszerűbb a beépíthető, szerelhető kivitelt megvenni, mert az átjátszó vezetékre szerelhető lengő RCA aljzat beszerelésekor gondokba ütközhetünk. Az ASTEC-típusú UHF modulátor bal oldalán egy műanyag tokot találunk, amelynek az antennakimenettől távolabb eső bemenetére csatlakozik egy vezeték. Itt kapja a modulátor a videó-jelet.

a/ Egyszerű megoldás, túlvezérelt jellel


Az ábrán látható módon forrasszuk fel az RCA aljzatot az UHF modulátor oldalára, majd az RCA aljzat középső pólusát egy hajlékony vezetékszakasz segítségével kössük össze a videó-lábbal. A Spectrum műanyag dobozának felső részén az RCA aljzatnak megfelelő méretű kivágást kell eszközölnünk (nem árt, ha esztétikai szempontokat is figyelembe veszünk). A megoldás működőképes, de a szabvány 1 V/75 Ohm videó-jel helyett 3 V-os jelet ad le, tehát ha a vevőkészülék nem a Spectrumhoz lett beállítva, a túlvezérelt videó-jel torzítást okozhat.

b/ A túlvezérelt jel beszabályozása


A megoldás az, hogy a videó-jelet egy egy-tranzisztoros emitterkövető kapcsoláson vezetjük át. Így megkapjuk az 1 V/75 Ohm értéket.
Az alkatrészlista:

Tranzisztor 1 db 2N 2219 TR1
Kondenzátor 1 db 100 mikroF 16V ELKO C1
Ellenállások 1 db Trimmer 100 Ohm RV1

1 db 1 kOhm 1/4 W R1

2 db 68 Ohm 1/4 W R2,R3
Kapcsoló 1 db kétállású  

Az áramkör szíve a 2N 2219 típusú n-p-n szilícium tranzisztor. A szükséges 1 V értéket a trimmer ellenálláson kell beszabályozni.

Fontos, hogy a trimmerellenállás rétegellenállás legyen, mert tekercselt huzal esetén a szórt induktivitás magasfrekvencián elhangolódáshoz vezethet.

Spectrum esetén a "K" kapcsolónak zárt állásban kell lennie. A kapcsolás a ZX81-en is működik, de ez esetben a "K" kapcsolót nyitnunk kell.


Publikálás a portálon: 2008-04-18 00:00:00