Hardver ötlet: Spectrum hang a TV hangszóróján

<font color=red>Nincs még értékelve!</font> csillagos Cikk értékelése: 0 (0 szavazatból)

Mint köztudomású, a Spectrum hangereje gyenge és nem szabályozható. Ha sikerülne elérni, hogy a TV-n szólaljon meg a hang, úgy ezt a problémát áthidalhatnánk. Eddig sajnos egy könyvben és egy folyóiratban sem találhattunk ilyen témával foglalkozó cikket (a BITLET-ben igaz volt egy kapcsolás, de az nem jól működött és nehéz volt megépíteni). Az itt közölt kapcsolást kis anyagi ráfordítással bárki megépítheti.

Az áramkör

Rx - csak kikötött hangszóró esetén!
C3 - Modulációs mélység szabályozás
P1-P2 - lehetőleg finom hangolású potméterek legyenek
Ki1-Ki2 - A kimenetek felhasználását kísérletileg meg kell állapítani a rendelkezésre álló televízió figyelembevételével. Az 1-es kimenet alkalmazásakor a G3 - R2 - R3 - C4 elhagyható.
Az ellenállások 0.25W fémrétek ellenállasok legyenek.
A kondenzátoroknak kisfeszültségű kerámia kondenzátorokat használjunk.
P1 - P2 - Ezek a trimmer potméterek, amelyek azért szükségesek, mert a gép viszonylag állandó hőmérsékletű helyén is "elmászhat" a frekvencia. A tranzisztor bázisa elé helyezett kísérletileg megállapított értékű potméter beszerelése esetén, a gépen belül is állíthatóvá válik a televízión megjelenő hang ereje.

Az áramkör működése

A kapcsolás lényege, hogy az oszcillátorral előállított 5.5 MHz ill. 6.5 MHz vivőfrekvenciára moduláljuk a hangszóróról érkező jelet és ezt vezetjük át a számítógép modulátorába. Ha a TV-nk 2 normás, akkor bármelyik frekvenciára hangolhatunk (amelyiken kisebb a zaj), ha nem, akkor 5.5 MHz-re hangoljunk. A G2 kapuról kijövő jel megközelítőleg négyszög alakú, ezt a G3 kapu letöri és így közelítőleg szinusz hullámot kapunk. Ez egy szűrő kondenzátoron keresztül kerül a C65-ös kondenzátor negatív lábara. Több TV és készülék kipróbálása után a tapasztalatok azt mutatták, hogy volt olyan eset, amikor a Ki1, ill. máskor a Ki2 hozott jobb eredményt. Egy kis kísérletezéssel azonban mindig sikerült elérni a célt.

Az áramkör megépítése

Négyszögjel kimenetnél az A és B pontokat kell összekötni, szinuszjel kimenetnél pedig A-t ill. C-t.
A nyák beüttetése után a készülék behangolása a következőképpen történik. A bemenetet forrasszuk a hangszóró pozitív sarkára, kössük be a tápfeszültséget (pl. a stab. IC lábairól), a kimenetet (árnyékolt vezetékkel) kössük a számítógép C65-ös kondenzátorának negatív pólusara (ez a kondi a modulátor alatt található). Forrasztásoknál vegyük ki az ULA-t, mivel könnyen tönkremehet. Ha mindezeket elvégeztük, rakjuk vissza az ULA-t, és a TV hangerőszabályozóját tekerjük kb. 3-4-es fokozatig. Ezután következik a készülék hangolása. A P2 trimmerpotenciométert lassan tekerjük addig, amíg meg nem szűnik a TV-n a zaj. A finomabb hangolást a P1 trimmerpotenciométerrel végezhetjük, a teljes zajminimumig. Azután (pl. egy BEEP utasítással megszólaltatva a gépünket), a P1 poti végső állapotát rögzíthetjük.

Az áramkör megépíthető külső interface formában is, ekkor az áramkörhöz csatlakozó hangszóró vezetéket a bővítő csatlakozó A. oldal 4. lábára, az áramkör csatlakozó kimenetét pedig az A. oldal 28-as lábára kell kihozni, mivel ezeket a kimeneteket a Spectrum nem használja, így szabadon felhasználható erre a célra.
A kapcsolást azonban kis méretre megépítve célszerű a számítógép dobozába beépíteni, így a Spectrumosok egy régi álma teljesülhet, hangerőben utolértük a Commodore 64-et!


Publikálás a portálon: 2009-06-30 00:00:00