Hardver ötlet: Átépítés 48K-ról 128K-ra

4 csillagos Cikk értékelése: 4,17 (6 szavazatból)

Egészen érdekes ötlettel álltak elő cseh barátaink: építsünk 128K-s gépet a 48-asból!

1. A memória bővítése

Amely tulajdonképpen felfogható a nálunk is ismert 80K-s átalakítás tovább fejlesztésének. Ott a felső 32K memóriát alkotó 8 RAM IC lett kicserélve, ez esetben a videómemória 16K-ját alkotó 8 IC is cserére kerül, összesen 16 db 4164-es IC-re, így áll össze a 128K.

A feladatot nehezíti, hogy a 4116-osok elavultabb technikával készültek, ezért három különböző tápfeszültséget igényelnek: +5V, -5V, +12V Így ezen RAM helyeknél át kell alakítani a tápellátást is amodernebb IC-k által használt egyszerű +5V-os megoldására. Továbbá szükség lesz még a megnövekedett RAM kapacitást kezelő címző és lapozó logikára is, amelyet a szükséges alkatrész mennyiség csökkentése érdekében nagyrészt egy programozható logikai áramkör belsejében valósítottak meg. Két extra funkció is bekerült, egyik a FASTIOami az IO portok kezelését gyorsítja, illetve egy ULA hiba megszűntetése (UNRAIN), ami akkor jelentkezik, ha az IM2 megszakítási mód vektoraa videó memóriát is tartalmazó 16K-ba esik.

Az átalakításhoz szükséges alkatrészek:

  • 16 db 64Kx1 bites RAM IC (4164 vagy azzal kompatibilis)
  • 16 db 16 lábú IC foglalat a RAM-ok számára
  • 1 db 74LS174
  • 1 db GAL20V8, beépítés előtt ne felejtsük el beprogramozni, a szükséges fájl: p_gal.zip
  • 2 db 3.3K ellenállás
  • 2 db jumper tüske, izlés szerint kapcsolóval vagy más módon is megoldható, a FASTIO és UNRAIN funkciók ki/be kapcsolásához
  • némi drót a bekötéshez
Átalakítás menete:
  • szedjük ki az összes RAM IC-t
  • el kell vágni a videó RAM IC-khez menő +5V, -5V, +12V vezetékeket
  • videó RAM-ok 8-as lábára a +5V-ot bekötni
  • IC foglalatok beépítése
  • az új RAM IC-k behelyezése a foglalatokba
  • ezután célszerű leellenőrizni a gép működését, hagyományos 48-asként teljesen szokásosan kell működnie
2. A lapozó áramkör

Következő lépés a lapozó áramkör beépítése. Pluszos gép esetén megtehetjük, hogy egy kis darab próbapanelbe ültetve alakítjuk kiaz áramkört, és csak a szükséges bekötéseket kell az alaplaphoz drótozni, a kisebb gumibillentyűs Speccy esetén más IC-k tetejére tapasztva helyezhetjük el az IC-ket. Mindkét megoldásra láthatunk példa fotókat a cseh ötletgazdák honlapján.

Beépítés menete:

Bekötési pontokhoz néhány tipp: a D0-D5 adatvonalak az R9-R14 felhuzó ellenállásokról vehetőek le, a /RESET, /RFSH, /IORQ, /WR, A1, A5,A14, A15 pedig a Z80-ról.
VRAMA7 megy a videó RAM-ok A7-es bemenetére (9-es láb), FRAMA7 pedig a felső memóriák A7-es bemenetére.
FSEL a felső memóriák multiplexer jele, levehető az IC23 8-as lábáról. ISSUE5 és 6 alaplapokon nincs IC23, itt a ZX8401 IC 35-ös lába használható fel.
VSEL az ULA 35-ös lábára kötendő. A NEWA15 pedig az ULA-ra ésa multiplexerre menő új A15-ös címvezeték (innen vágtuk le korábban a Z80-ról jövőt).

Ha mindent jól csináltunk, akkor egy működő 128-as Speccyt kapunk. Tesztelhető pl a divIDE illesztő TBIOS-ával, ami tartalmaz pár beépített diganosztikai programot.

3. AY hangkártya

128-asítás következő lépéseként megépíthető egy AY hangkártya is, hogy 128-as zenénk is legyen.
Ez már egyszerűbb dolog lesz, nem kell az alaplapról semmit kiszedni, vagy elvágni, akár külső interfaceként is megépíthető. Pluszos gép nagyobb dobozában könnyedén elhelyezhető belül is egy próbapanelen megépítve.
Az illesztő építését a Szimpla AY illesztő című hardver ötletnél ismertetjük.

Kiegészítés

Egy valamivel nem foglalkoztak a cseh srácok, a ROM kicserélésével, és erre valóban nincs nagy szükség, a játékok a lapozás működésének ellenőrzésével szokták detektálni a 128-as géptípust, a ROMtartalma nem érdekli őket, ráadásul a módosult ROM egyes régebbi játékoknál kompatibilitási hibákat is okozott (pl. amikor a 48-as ROM-ban nem használt terület FF-jeire teszik az IM2 megszakításvektorát, vagy ha a ROM tartalommal XOR-ol a másolásvédelem).
Mindenesetre a lapozó áramkör tartalmaz egy nem használt ROM jel kimenetet is, így elvileg akár a 128-as ROM is beépíthető lehet.


Publikálás a portálon: 2010-05-21 00:00:00