Klubélet: Beszámoló a Speccyalista Nap 2007-ről

4 csillagos Cikk értékelése: 4,88 (16 szavazatból)

2007-ben hihetetlen elszántsággal és hittel készültünk a szokásos éves Speccyalista Napunkra, nem véletlenül hisz ekkor ünnepeltük a Speccyalista Baráti Kör 10. születésnapját. Rengeteg ötlet kavargott a fejünkben már kezdetben is, és persze sok munkát is fektettünk a szervezésbe, mert méltóképp szerettük volna megünnepelni ezt a nevezetes alkalmat. Így utólag még magunk is meglepődtünk, hogy a szerencsének is köszönhetően szinte minden összejött.
A Speccyalista Nap 2007-re december elsején került sor a már jól megszokott helyszínen, a Békásmegyeri Művelődési Ház egyik termében. Páran már órákkal korábban találkoztunk, hogy a jeles nap alkalmából feldíszítsük a termet Pgyuri instrukciói alapján.

A rendezvény megnyitása nekem jutott egy rögtönzött köszöntő keretében. Megpróbáltam elmesélni mi is indította útjára a Sinclair.hu-t, hogy is jöhetett létre egy ilyen baráti társaság az internet segítségével egy kis fekete doboz körül, a nagy Spectrum éra után majd 10 évvel. Tulajdonképp ezen még magam is meglepődöm, hisz 94-94' tájékán az első munkahelyemen, ahol sikerült internethez jutnom, még csak az motoszkált bennem, hogy ezen új lehetőség birtokában minél több információhoz juthassak gyermekkori szenvedélyem tágyáról, a ZX Spectrumról. Ezt hamar követte az ebayezés korszaka, hisz saját fizetéssel a zsebemben már megszerezhetővé válltak gyerekként a Sinclair User hasábjain látott ketyerék, melyek után akkoriban csak áhítozhattunk a vasfüggönyön innen. Persze következett a honlap fabrikálás, amely már lehetőséget adott kapcsolatteremtésre is hasonló elkötelezettségű emberekkel. Ekkor csak pár oldal volt a céges honlapon belül, mely új barátokkal már könnyen fejlődött. Elengedhetetlen volt egy saját domain is, így megszereztem a Sinclair.hu-t. Majd következett a levelező lista beüzemelése és a folyamat már megállíthatatlan volt. 1997-et írtunk ekkor, így a Speccyalista Baráti Kör megalakulását is erre az évre datáljuk, bár a speccyalista elnevezést csak 1998 áprilisa óta licenszeljük PGyuri barátunktól és tagtársunktól, aki szinte az elsők között vetette magát a közös munkába.
Ekkoriban a "fórumozós" kollégáim már kezdtek találkozgatni az interneten verbúválódott levelező partnerekkel, amit abban az időben nem titkoltan még igencsak megmosolyogtam. Aztán 2002-ben az élet úgy hozta, hogy ennek ellenére megszerveztük az első találkozónkat, mely jól sikerült, egy nyelvet beszéltünk, mintha mindig is ismertük volna egymást. Többé nem volt megállás, azóta minden évben megrendezünk egy éves rendezvényt, ahogyan ezt a mait is.

A megnyitó után bemutathattam azon illusztris meghívott vendégeinket, akik itt Magyaroszágon alkottak elmékezetes dolgokat és akiket fáradságot nem kímélve sikerült felkutatnunk. Ílymódon velünk volt Bankó Miklós, aki a MicroTeam GMK vezetője volt, dr. Horváth Ferenc, aki a Speccy-DOS illesztőt tervezte és forgalmazta, dr. Török Sándor, aki a ZX Interface "C" hardverét tervezte és az utolsó pillanatban Szalay András is el tudott jönni, aki a MUZIX81 rendszer megalkotója volt testvérével karöltve. Igazi sztárparádé volt, de ezzel még nem volt vége, az est folyamán szívüket-lelküket beleadták az előadásokba és beszélgetésekbe. Kerlaci szervezésének köszönhetően a 80-as évek klubéletének motorjait is vendégeink között köszönthettük, úgy mint Hivessy Ferencet, Szatucsek Tibort és Hörcher Miklóst, akik a méltán elhíresült Szellőző Művekben működő klubban tevékenykedtek.

Szülianapról lévén szó természetesen nem maradhatott el a torta sem. Két igazán finom, a Speccyalista Baráti Kör logójába bújtatott truffel valamint Eszterházy tortát sikerült elpusztítanunk az önfelett ünneplés közepette.

Az utolsó morzsák eliminálása után Sam. Joe csapott a jó öreg gumigombok közé és egy remekbeszabott előadást tartott "A Sinclair csoda" címmel Sir Clive ketyeréiről, pályafutásáról, miután a "Hogyan csináljunk részecskegyorsítót vagy időgépet ZX Spectrumunkból" című előadása elmaradt érdektelnség okán. :) No persze ez csak reklámfogás volt, ám ebből a sajátos humorú előadásból megtudhattunk mindent, amit Sir Clive még a szőrsége és a ZX Spectrum előtt művelt, tekintettel ezen termékek üzelti hátterére is, hisz ez már maga a csoda volt, ahogy idáig juthatott. Zárásképp egy jópofa epizódott nézhettünk meg a C5-ről valamelyik Fifth Gear adásból, melyet Sam. Joe feliratozott nekünk.

Az előadást követően szabad program keretében támadtunk a kiállított gépekre, szendvicsekre, miközben mindenki igyekezett minnél több élményét megosztani a rég nem látott barátokkal. Szinte már fájó zűrzavar alakult ki, de senki sem bánta, hisz végre együtt voltunk. Mindeközben nem maradhatott el a már jól megszokott hardver-börze és a HT Galaxians party sem, mialatt a háttérben a kivetítőn a jól megszokott 80-as évek klippjei próbálták még korhűbbé tenni az est hangulatát.

Azt est talán legérdekesebb és számomra leginkább várt előadása következett, mely Szalay András MUZIX81 bemutatója volt. A Mikromagazin hasábjain csak sóvárogva ácsingózhattunk egy MUZIX81 után és most élőben láthattuk mire is volt képes ez az akkoriban egyedülálló magyar fejlesztés. Igaz, időközben eltelt vagy 15 év mégis csillogó szemmel figyeltünk az előadásra. Először a Composer funkciót, lehetőséget tekinthettük át, majd rátértünk az Audio Processorra, mely teljesen felvillanyozta a társaságot, miután hangszeres bemnutatón keresztül nyerhettünk bepillantást az eszköz képességeibe.

Végül mikor András három szólamú vokált énekelt önmagával a dual harmoniser segítségével már mindenkinek leesett az álla. Még jóideig záporoztak a kérdések és az elismerő szavak a hallottak nyomán. Ritkán találkozik az ember szakmájának ennyire jeles képviselőjével, aki ilyen közvetlenséggel, szeretettel beszél munkájáról, ráadásul egy ZX81 társaságában. Óriási élmény volt.

És mikor már azt hittük, hogy innen már nincs tovább, betoppant dr. Horváth Ferenc is a közkedvelt Speccy-DOS-unk szűlő atyja. Bankó Miklóssal egyetemben hirtelen a társaság középpontjában találták magukat. A két egykori "rivális" egy kvázi rögtönzött "vitaműsor" keretében osztották meg velünk élményeiket, tapasztalataikait, történeteiket a Spectrumos érából, néhol egymás szavába vágva vagy akár egymást fricskázva vagy épp egymás történeteit megtámogatva. Hihetetlen szimpatikus volt ez a két ember, ahogy egykori munkájukról valottak ennyi év távlatából is. Remek hangulatban zajlott ez az újabb egy óra, gyorsan repültek a percek. Végül nem derült ki, hogy a Microteam diszk illesztő vagy a Speccy-DOS volt-e a jobb, de ez már senkit sem érdekelt. :)

Ezek után már ki gondolta volna, hogy még lehet fokozni a hangulatot ennyi remek előadás után, de elárulom: lehetett! A WSS csapata, Edy, Pgyuri és Njózsi kért szót, hogy meglephessenek minket legújabb fejlesztésükkel, melyet szokás szerint teljes titoktartás mellett tettek meg. Az új játék egy igazán hiánypótló mű, mely nem más, mint a Wizards of War Spectrum változata. Ennyi év után végre sok akkori Spectrumos álma válhatott valóra. Nem tudom, hogy másnak is feltűnt-e, de a 2005-ös találkozón egy Commodore 64SX játszottunk a WoW-val? :)

Természetesen még ezek után is maradtak megbeszélni valók, így a társaság és a vendégeink is együtt maradtunk jóval éjfél után is. Egy ilyen este után nehéz volt az elválás, tudván, hogy újabb egy évet kell várnunk a következő Speccyalista Napra.


Publikálás a portálon: 2010-07-21 01:14:01