Spectrumológia: Programozók mesélik... Euréka!

4 csillagos Cikk értékelése: 4,58 (19 szavazatból)

(Mikroszámítógép Magazin, 1986/2 (március), 41.oldal)

Az Eureka című számítógépes játék programozása volt eddig a legnagyobb kaland a magyar játékprogramozók számára. Öngyilkos szerződés kötötte őket: a határidő lejárta után minden nap késés 666 font munkadíjlevonással fenyegetett. Előrebocsáthatjuk, hogy végül nem volt levonás; a játék határidőre elkészült. Hanem ami addig történt...

A Sinclair Spectrumra írt változat a Novotrade szoftverstúdiójában készült, a Commodore 64 változatot a Caesar Stúdióban fejlesztették, és aludni egyik helyen sem igen tudtak. A programozók az utolsó néhány nap minden percét a stúdióban töltötték, kis lábaskában hordták az ennivalót, és aki végképp nem bírta az iramot, az egy fotelben vagy összetolt asztalok tetején dőlt le egy-egy félórára, hogy azután újból a programba vesse magát. Az emberi kimerültség legvégső határán szédelgő programozók a szó szoros értelmében drága időből egy ízben hosszú perceket vesztegettek el azzal, hogy összevitatkoztak: vacsoráztak-e aznap, vagy sem.

A játék végül piacra került, előkelő helyezéseket ért el a slágerlistákon, és a megrendelő, a Domark cég hatalmas összegű, huszonötezer angol fontos díjat tűzött ki annak, aki legelőször végigjátssza a hatalmas méretű játékot. A szoftverhez egy kis könyvecske is tartozott, amelyet úgyszintén alaposan végig kellett tanulmányoznia annak, aki a végső megfejtésre volt kíváncsi. A megfejtés egy londoni telefonszám volt: aki először felhívta ezt a számot, az nyerte meg a példátlanul nagy összeget.

Sok-sok hónap telt el a játék megjelenése után, és a kincsvadászok még mindig a kalandjátékot nyüstölték - eredménytelenül. A leleményesség persze nem mondott csődöt: számtalan telefon érkezett a Novotrade-hez: a hívók, akikhez eljutott egy-egy kalózmásolat, jelentékeny százalékot kínáltak a díjból annak a programozónak, aki hajlandó elárulni a telefonszámot.

Végül is egy tizenöt éves angol diákgyerek nyerte meg a huszonötezer fontot. És mit tesz a véletlen - vagy a szervezés: éppen akkor vehette át, amikor Londonban az őszi számítógép-világkiállítást tartották.


Publikálás a portálon: 2009-09-23 13:21:12