Spectrumológia: A mór megtette kötelességét...

4 csillagos Cikk értékelése: 4,68 (41 szavazatból)

(egy méltatlanul elfeledett Sinclair-ős)

Talán ZX80 sem lett volna, sőt, talán az egész brit számítógépipar nem így alakul, ha a Science of Cambridge nevű kutatócsoport, egy Clive Sinclair nevű fejlesztővel az élen, nem készíti el az MK-14 nevű mikroszámítógépet.

1977 júliusában Ian Williamson mutatott Chris Currynek egy mikroszámítógép prototípust, mely a National Semiconductor SC/MP mikroprocesszorán alapult. Curryt lenyűgözte a dolog és bátorította Sinclairt, hogy terméket faragjanak belőle. Ian Williamson meg is egyeztek, bár a szerződés állítólag sosem került aláírásra.
National Semiconductor felajánlotta, hogy újratervezi a projektet, hogy csak a saját alkatrészeiket használják, valamint a NYÁK gyártásra is tettek ajánlatot. A Science of Cambridge cég - Sinclair akkori cége - dobta piacra kit formájában az MK14 elnevezésű mikroszámítógépét. Angliában 39,95 fontért kezdték árusítani és állítólag több mint 50000 darabot adtak el belőle.

Ez a gép valóban mikró volt a javából: ennél kisebb és csekélyebb tudású gépet építeni talán nem is lehetséges ? és ez lesz a sokágú Sinclair-fejlesztések egyik útja: a lehető legjobb minőségben a kisemberek kezébe adni a lehető legegyszerűbb és legolcsóbb számítógépet. Az egyén számára ez a legjobb lehetőség, hogy egy ismeretlen és nagy lehetőségekkel kecsegtető útra lépjen: az informatikáéra, de a gyártó számára is szupersztrádára vezet ez a megoldás: sosem volt és soha nem is lesz már talán még egy olyan szép korszaka az emberiségnek, amikor ennyire kiéhezetten vágyunk minden technikai újításra: számítógépet adni az erre kiéhezett fiataloknak, a profittermelés egyik legkalandosabb és legreménytelibb útja.

Az ötvenezer példányban gyártott MK-14, amely felépítését tekintve a Commodore-ős KIM-1 kategóriájába tartozik, tudását tekintve pedig ezzel és a többi pionírral, köztük az Altairral van egy szinten, elsősorban a műszaki orientációjú fiataloknak készült.
Az MK mozaikszó mögött nem a magyar BRG-magnókkal való kapcsolatot kell sejtenünk, hanem nem más, mint: Microcomputer Kit.
És tudjuk, nem is ez volt az utolsó KIT a Sinclair-univerzum történetében...

A gép az alábbi paraméterekkel rendelkezett:

  • egy National Semiconductor SC/MP CPU (INS8060) volt benne,
  • 1/2k ROM monitor,
  • 256 bájt RAM, ami 640 bájtra volt bővíthető a nyákon közvetlenül, de összesen 2170 bájtig lehetett feltornázni,
  • 8 (vagy 9) vörös led hét szegmenses kijelző,
  • opcionálisan VDU támogatás 32×16 szöveg vagy 64×64 grafika,
  • 20 gombos billentyűzet és egy reset gomb,
  • 16 I/O vonal is lehetséges volt a INS8154N RAM/IO chip hozzáadásával,
  • kazetta és PROM alapú tárolás opcionális extrák,
  • valamint egy hangkártya terv is rendekezésre állt.
A legjobb MK-14 rajongói honlap, Paul Robsoné.

Egy igen érdekes újreélesztési projekt, MK14 V2.0


Publikálás a portálon: 2003-08-05 22:36:28
Utolsó módosítás: 2018-09-11 10:07:36