Klubélet: Beszámoló az OMM-ben tartott Spectrum szülinapról

4 csillagos Cikk értékelése: 4,59 (22 szavazatból)

A Sinclair ZX Spectrum huszonötödik születésnapját az Országos Műszaki Múzeum falai között, a Kozma professzor által tervezett jelfogós számítógép és az URAL-2 elektroncsöves komputer árnyékában töltöttük, tehát a nagy elődök társaságában. A múzeum és a Sinclair.hu közös rendezvényén a házigazda, Képes Gábor muzeológus (Speccyalista körökben: Gémeri), aki az OMM matematika- és számítástechnikatörténeti gyűjteményének kurátora, mutatta be a múzeum kollekcióját és saját büszkeségét, az A-bike összecsukható kerékpárt.

Kardos Balázs (Bali) vezetésével visszaemlékeztünk a Sinclair.hu köré épült társaság szép éveire, Nagy Károly pedig unikális szovjet Sinclair-klónjait mutatta be.

Kepes Jánosról megtudtuk, hogy egy elbűvölően kedves ember, aki matematikusként a ZX80 óta használja a házi számítógépeket, s nagyon korán felfedezte azok jelentőségét az oktatásban. A Bit-let Vallató rovatára viszont már csak nagyon halványan emlékszik. :)

Gondos Csaba, a Sinclair.hu fő hardverkontruktőre a "Hardverfejlesztések az ezredfordulón" c. előadásában a negyedszázados számítógéphez készített új perifériákról mesél, melyek segítenek a Sinclair Spectrum továbbélésében. Ízelítőül megtekinthettük a ZXSM, a ZXCF háttértárolókat és a MultiROM cartridge-t.

S ha már ízlelésnél tartunk: a játékkal (Manic Miner és Space Raiders bajnokság), kézműves gyerekprogramokkal is színesített, jó hangulatú rendezvény meglepetése egy Sinclair Spectrumot formázó - igaz, elég sajátos billentyűkiosztású - torta volt, melyet jóízűen elfogyasztottunk a negyedszázados ünnepelt tiszteletére.

A programról rövid összefoglaló jelent meg az RTL Klub Infománia című műsorában, s még kerek egy év múltán is jött a múzeumba olyan látogató, aki a Speccy huszonötödik születésnapjára volt kíváncsi!


Publikálás a portálon: 2010-07-21 00:33:42