Spectrumológia: Sinclair vakóra

4 csillagos Cikk értékelése: 4,43 (7 szavazatból)

Egyszer, ha majd nagyon-nagyon sok időm lesz, akkor írok egy hosszabb, elbeszélő jellegű költeményt, "Tíz fantasztikus dolog, ami csodás mód nem volt elég ahhoz, hogy víz alá nyomja a Sinclair-t" címmel.
Tulajdonképpen egy fejezet, a ZX Spectrum ROM Cartridgek története olvasható e lapokon.
Egy az előtti fejezetnek ? lévén az későbbi történet és már a Sinclair Research-höz kötődik - pedig Black Watch esetét szánom, mely csodálatos szerkezetet a Sinclair Radionics dobta a piacra. Annak ellenére, hogy egy karóra volt, az a veszély, hogy a pontos idő meg a dátum megtudható a révén... Na, az nem fenyegetett!

1. A vezérlőchipje annyira érzékeny volt az elektrosztatikus feltöltődésre, hogy egy szőnyegpadlós iroda, egy műszálas ruhadarab, vagy egy kósza gondolat elegendő volt ahhoz, hogy megfektesse. Ilyenkor rendszerint az történt, hogy a kijelző egyetlen igen fényes szám mutatása közben fagyott le, ami túlterhelte az akkut, amitől az jobb esetben lemerült, rosszabb esetben felrobbant.

2. A benne lévő kvarckristály érzékeny volt a hőmérséklet változásaira, így télen és nyáron eltérő sebességgel járt az óra.

3. Az elem élettartama 10 napra volt tehető, de legalább nehéz volt cserélni.

4. A Black Watch úgynevezett "vakóra", azaz a kijelzője csak akkor mutatja a pontos időt működik, ha megnyomva tartunk egy "control panel" nevű valamit. Hogy ez mi fán terem, én elképzelni sem tudom, de nem gomb az biztos, mert egy reklámban úgy emlegetik az istencsapását, hogy "No unprofessional buttons". Pont ez az egyetlen igen fontos kezelőszerv szeretett bedögleni, ami jobb esetben nem tette lehetővé, hogy megtudd a pontos időt, rosszabb esetben nem tette lehetővé, hogy lekapcsold a kijelzőt. A folyamatosan működő kijelző... Na, mit csinált? Igen! Túlterhelte az akkut, amitől az jobb esetben lemerült, rosszabb esetben felrobbant. Előbb ez, később a ZX Spectrum billentyűzete... Lehetséges, hogy Sir Clive be volt oltva normálisan működő gombok ellen?

5. Több változat létezett belőle. A fekete verzió az órákat és perceket mutatta, vagy a másodperceket ? gondolom éppúgy, mint kölyökkorom "kétgombos" kvarcórái. A valamivel szofisztikáltabb szürke változat már tudta - elvben - a dátumot is. Létezett készre szerelt és házilag összeszerelhető kitt verziókban is. Ez azért poén, mert az egyik korabeli elektronikai hobbimagazin két ruhacsipeszt, két rajzszöget meg egy darab drótot jelöl meg segédeszközként, ahhoz, hogy az elemet a helyére tenni. Akkor milyen lehetett az alkatrészekből megépíteni?

6. Ez egy olyan kvarcóra, amiben van egy trimmer, amivel lehet állítani a futás sebességét. A fentebb említett magazin szerint az elem behelyezését követően további négy nap, hogy sikerüljön a megfelelő tempót belőni.

7. A műanyag tok összepattintós kivitelű. Apróbb hibája, hogy nem szeret egy darabban maradni. Állítólag kiadták a probléma megoldását egy külsős tanácsadó cégnek. Valamivel később visszakaptak egy Black Watchot egy rövid "Megoldottuk!" üzenet kíséretében. Az órán áthajtottak egy csavart középen.

Mára nagyon kevés példány maradt fent belőle, mert a visszaküldött hibás és eladatlan Black Watch készletek alkatrészeit felhasználták egy Microquartz-hoz.

Black Watch tények

A Sinclair Radionics 1975 szeptemberében dobta piacra a legelső digitális órát a Black Watch képében. Összeszerelve 24.95, kitben 17.95 fontért lehetett hozzájutni. Manapság a gyűjtők 150-200 fontot is megadnak érte.
Egy korabeli legenda szerint azonban több órát hoztak vissza garanciális javításra vagy cserére, mint amennyit hivatalosn legyártottak, mert annyit loptak ki a gyárból. Állítólag a Sinclair szervízben még két év multán is voltak javításra vár példányok.
Ezek után nyilvánvaló, hogy gazdaságilag kész katasztrófa volt ez a termék, állami támogatás nélkül a cég csődbe ment volna. Hatalmas raktárkészlet maradt az eladatlan és hibás órákból. Ezeket felhasználva, gyakorlatilag azt elektronikát újradobozolva, Microquartz néven kihoztak 1977-ben egy autós órát, amit többé-kevésbé már sikerült értékesíteni gond nélkül.


Publikálás a portálon: 2022-04-15 17:12:36