Spectrumológia: ROM cartridge-ek története

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (6 szavazatból)

Kutakodjunk bármelyik megbízható Sinclair információforrásban is, egészen bizonyos, hogy mindegyik tízféle megjelent Spectrum ROM cartridge-et fog említeni. Pedig létezett egy a Sinclair Research által készített tizenegyedik is, melyről a legnagyobb valószínűséggel a gyűjtők zöme még csak nem is hallott! További érdekesség a Sinclair.HU által húsz évvel később bemutatott darab.
Azon nemesen egyszerű oknál fogva, hogy az alapgép minél olcsóbb lehessen, a Spectrum híján volt minden olyan beépített kiegészítőnek, mely a hasonlóan sikeres kortárs gépeken - szinte - kivétel nélkül megtalálható volt. Monitorkimenet, reset, joystickillesztő, hálózati kapcsoló, power LED és még sorolhatnánk. Ezek aztán szépen-sorban vagy megjelentek külső illesztők képében - vagy sem.

Bumm a lábba!

1983 szeptemberének végén dobta piacra a Sinclair Research, a ZX Interface 2-őt, mely azon túl, hogy két botkormányt illesztett az alapgéphez, egy apró kis ajtó mögött egy foglalatot rejtegetett, melybe ROM kártyákat lehetett dugni. Összesen tíz program - Planetoids, Space Raiders, Backgammon, Pssst, Cookie, Jetpac, Tranz am, Hungry Horrace, Horrace and the Spiders, Chess - látott napvilágot ROM kártyaként, de éppen úgy nem lettek igazán sikeresek. A ROM-ok kudarcának okai nyilvánvalóak. Ez a tíz az a program, mely nagyjából minden Spectrum felhasználónak már megvolt, lévén rögvest a 16K-s Speccy piacra dobásakor 82-ben, vagy 83 elején ott voltak a gép mellett az üzlet polcán. Ráadásul - a Chess kivételével - mind 16K-s játék! Néha azon csodálkozom, hogy a Sinclair Research hogyan maradhatott fent ilyen sokáig, mert bizonyos húzásaikkal mintha direkt lábon akarták volna lőni magukat, hogy aztán csodálkozhassanak, hogy nehezen megy a szaladgálás. A ROM-ok ügye is tipikusan ilyen! Nem elég, hogy totálisan inkurrens, 16K-s programokkal töltötték meg a csinos kis papírdobozban forgalmazott, még csinosabb kis mütyüröket, de az eredeti, kazettás változat árának (5 font) háromszorosát (15 font) kérték értük! (Arról már nem is beszélve, hogy a Planetoids eredeti kazettás változatának "B" oldalán volt egy bonusz játék is, a Missile.) Csoda, hogy nem álltak sorban a népek, hogy megvehessék ezeket? Ráadásul magán a ROM árán kívül a vásárlónak még ki kellett fizetnie 20 fontot az illesztőért. Számolgassunk csak egy kicsit! 10x15=150. 150 + 20=170 font! Mindeközben egy 16K-s alapgép 125 fontba került, míg a 48K-s 175-be! Nem segítette az eladásokat az sem, hogy az, aki botkormányillesztőre vágyott, már jó eséllyel rendelkezett a Spectrumon kvázi szabvánnyá vált, Kempston rendszerű darabbal, mely mindössze 15 fontot kóstált és előbb hozzáférhető volt, mint az If 2. Ha a Sinclair Research-nél átgondoltabban válogatják ki a játékokat, akkor a ROM-ok még a magas ár ellenére is sikeresek lehettek volna. Nem sokat változtatott az sem a helyzeten, hogy idővel a ROM-ok árát 10 fontra csökkentették. Ha már megvolt valakinek kazettán a 16K-s játék, akkor 10 fontért sem kellett neki egy második kópia.

Ajánlás: Paul Farrow ZX Interface 2-vel és ZX Spectrum 128-cal foglalkozó oldala

Kihasználatlan adottságok

A technológia olyan lehetőségeket rejteget, melyet még csak véletlenül sem használtak ki! A ROM akár a 16K-s, akár a 48K-s változat fejébe gyömöszölhetőnél is lényegesen nagyobb mennyiségű adatot tárolhat, ideálisan az "utántöltős" játékokhoz, látványos átvezető képernyőkhöz, digitalizált beszédhez, zenéhez. A kiadóknak külön jó hír, hogy a másolása - ha nem is megoldhatatlan - de legalábbis körülményes lett volna akkoriban. De végül csak az utolsó előnyt, az instant elérhetőséget, a gyakorlatilag zéró betöltődési időt élvezhették ki a felhasználók, mely egy 16K-s programnál már közel sem olyan vonzó, hogy indokolja a magas árat. Így a Spectrum ROM cartridge-ek mára ritka és féltett darabjai lettek a gyűjtőknek. Az áruk állapottól függően 60-80 fontra is felszaladhat.

Követők és tervek

Az If 2-őn kívül több olyan interface is létezett, mely képes volt fogadni a ROM cartridge-eket, de még ez is kevés volt ahhoz, hogy érdemben változtasson a ROM-ok helyzetén.

A legelterjedtebb egyértelműen a Ram Electronics, RamTurbo nevű multifunkciós botkormányillesztője. (Megjegyzés: A Ram itt nem elírás, kosról van szó és nem memóriáról.) Az 1984-ben megjelent, 23 fontos, választhatóan Kempston, Cursor és Sinclair szabványokkal kompatibilis illesztő sem tudott sokat változtatni a már vázolt helyzeten. Később az árát 19 fontra csökkentették, és pont a ROM foglalatot hagyták le róla, hogy csökkentsék a gyártási költségeket. Mindazonáltal lehetséges volt ide utólag beforrasztani egy foglalatot, mert a kis felhajtható ajtó megmaradt. Kardos Bali gyűjteményében van (volt?) egy ilyen késői, foglalat nélküli darab. A RamTurbo talán az egyetlen a Spectrum illesztők között, melyre építettek egy műanyagfület, mely meggátolta, hogy gép bekapcsolt állapotában húzzák le, vagy dugják fel a gépre. (Nekem meg van egy olyan darabom, amiről az eredeti tulajdonos ezt a biztonsági készséget nemes egyszerűséggel letörte.)

Kissé furán fest a Kempston Pro Joystick Interface a maga három borkormány aljzatával. A Kempston, Cursor és Sinclair illesztőkkel kompatibilis illesztő ROM foglalata fedetlenül díszeleg a D9-es csatlakozók mellett. Az 1984-ben piacra dobott szerkezetért egyes források szerint 20, mások szerint 17 fontot kértek. Bár sokkal csúfabb szegényke, mint az If 2, mindenképp jobb vételnek tűnik mint az.

Az AGF Ramslot csak és kizárólag a ROM cartridge-ek illesztésére volt alkalmas. Egyúttal volt a legolcsóbb (10 font) és a legrondább az összes közül. Lévén a konkurens termékek árának a feléért mindössze azok funkcionalitásának is nagyjából a felét kínálja, mindenki döntse el maga, hogy megérte-e vagy sem. Erről és az összes többi illesztőről is kitűnő képek láthatók Paul Farrow igencsak igényesen kivitelezett oldalán.

Ami pedig a ROM-okat illeti, nos a Parker Software a Sinclair Research féle ROM-ok sikertelensége ellenére tervezte, hogy 1984 októberében megjelentet öt programot ebben a formátumban. Ezek a Popeye, Q*Bert, Gyruss, Star Wars: The Arcade Game, és Star Wars: Return of the Jedi - Death Star Battle lettek volna. A tervezet végül nem került megvalósításra.

2003-ban Gondos Csaba és a Sinclair.HU gondozásában jelent meg a MultiROM cartridge. A Csaba által tervezett és implementált ROM kártya egyetlen 256Kbyte-os (2Mbites) EPROM-ban tartalmazza - egyebek mellett - a ZX Interface 2-höz megjelent ROM cartridge-ok tartalmát. A Spectrum bekapcsolása után megjelenő menüből kiválasztható, hogy melyik játékot kívánjuk betölteni. Az első - 1.2-es - változatot követő új, 1.3-as verzió új betöltő képernyőt kapott és néhány ROM csere is történt. A MultiROM immáron tartalmazza az egyetlen saját ROM-mal rendelkező játék, a Shadow of the Unicorn ROM-ját is. (Közbevetőlegesen egy kis magyarázat: az 1985-ös Shadow of the Unicorn nem csupán a jól megszokott kazettán érkezett, hanem tartozott hozzá egy a buszcsatlakozóra dugható dobozka is, mely egyben volt Kempston joystick illesztő és tartalmazott 16K ROM-ot mely maszkolta a Speccy saját ROM-ját. A játék maga hagyományosan, kazettáról töltődött be. A SotU nem If 2 ROM cartridge formátumban jelent meg, illetve nem a teljes játék volt az olvasható memóriában, nem számítható a ROM cartridge-ek közé.) Amennyiben 128-cas gépünk van, akkor az ZX80 és a ZX81 emulátorokat is futtathatunk, de helyet kapott még a GW03 nevezetű Spectrum ROM javítás és a ZXSM (SmartMedia kártya illesztő) legfrissebb ROM-ja is.

A Sinclair.HU-hoz amúgy is közel álló WSS 2005-ben jelentette meg a Ghost Castles - vagy Ghostcastles? A csapat oldala nem egyöntetű az írásmódot illetőleg - című játékot, ZX Spectrumra. Az oldalukon megrendelhető a program Spectrum ROM cartridge-ként is, de e sorok írásakor ez a változat kellő mennyiségű megrendelés hiányában még nem létezik. Remélhetőleg hamarosan elkészül ez a változat is, így érdemes ide időről-időre visszanézni!

A titokzatos tizenegyedik

A fentebb felsoroltakon kívül azonban létezett egy tizenegyedik, szintén a Sinclair Research gondozásában és szintén 1983-ban megjelent cartridge is. Nem csoda, hogy szinte senki sem ismeri, lévén a System Test ROM Cartridge nem volt kereskedelmi forgalomban kapható. A hivatalos Sinclair szervizek kapták - vehették? - a diagnosztikát szolgáló segédletként. Az "Ikarusz műszerfal műanyagból" készült borítású cartridge nagy valószínűséggel egy hétköznapi EPROM-ot tartalmaz, szemben a nagy sorozatban készült játék cartok ROM-jaival. Azért a bizonytalanság mert a fehér holló ritkaságú készség, két darabból összeragasztott borítása nem tűnik roncsolás nélkül nyithatónak. A készlet része volt egy hétköznapi If 2-is. A tesztprogram az alapvető funkciók közül a billentyűzet, a tévémodulátor - színek (az alap 8 szín, plusz bright), border, flash -, RAM, és a kazettás tárolás tesztelésére képes. A "Soak teszt" menüpont mibenlétével kissé tanácstalan vagyok, lévén a "soak" kifejezés áztatást, átitatást jelent. Amit igazándiból tesz, az mindössze annyi, hogy egy piros blokk-kurzort mozgat folyamatosan a képernyőn, nagyjából másodpercenkénti léptetéssel. Talán a stabilitás vizsgálatára, lefagyások tesztelésére szolgálhat. A kazettás egység, joystick és a printer teszt mibenléte egyértelmű. Izgalmasabb viszont az Interface 1 RS232-es kapujának és a LAN-nak a vizsgálata. Mindkettőhöz szükség van egy olyan gépre, melyen ugyanez a program fut, hogy legyen, ami válaszol a program által kiküldött karaktersorozatra.

A program további érdekessége, hogy a szerzője az a Dr. Ian Logan, aki a Microdrive ROM-jában lévő szoftvert is írta, illetve számos számítástechnikai témájú könyv szerzője. További érdekesség hogy ő valóban orvosként praktizált. (Még mondja valaki, hogy ma már nem léteznek polihisztorok.)

A System Test ROM Cartridge igazi ritkaság, még a Spectrum témákban bibliának tekinthető World of Spectrum sem említi meg sehol. Amennyiben a burkolat megbontása nélkül sikerül kinyerni a tartalmát - ahogy KGB mondaná, a "tárgyvédelmet" elsődlegesnek tartom, így a borítás tönkretétele szóba sem jöhet -, megígérhetem, hogy az hamarosan hozzáférhető lesz itt.


Publikálás a portálon: 2022-04-15 17:12:36