Szoftver: Scene esszencia - Over Relaxed

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (1 szavazatból)

(A képre kattintva le is töltheted!)

Alkotó:sibCrew
Kategória:Demó
Party:Chaos Constructions 2017
Helyezés:1

Vélemény:
Ez a demó a demoscene hőskorszakát a '90-es évek közepét idézi fel az emberben.
Pentagonra írták, de a 640 kB-os TR-DOS méretű lemezből, valójában 96 kB-ot foglal el, úgyhogy kényelmesen belefértek volna a 128-as Speccy memóriájába is.
Hogy mégis miért Pentagon? Talán mert orosz csapat készítette... de leginkább, mert több helyen Gigascreent használnak. 5 percbe sűrítették a srácok az alkotásukat, ami amolyan igazi Spectrumos darab lett, tele bordereffektekkel.
Első ránézésre szemet szúr, hogy a borderen a bal felső sarokban van egy háromcsatornás hangerőkijelző, ami ahhoz képest, hogy a borderre rajzolják igencsak finom léptékben ugrál az ütemre. Unreal Speccy-vel látszik, a ZXSpin valamiért nem tudja megjeleníteni.
Némi felvezetés - úgy mint cím és pár hangzatos mondat: feel the beat, feel the bass - után beindul az effektgyár. Kezdődik egy rubber barral, ami nem korlátozódik az alap Speccy színekre, hanem keveri őket, kihasználva, hogy Pentagonon nem villog a Gigascreen. Az emulátorban ennek emulációját érdemes is bekapcsolni. Utána érkezik egy átvezető kép. Később több is következik, amivel tagolják a demót, és a grafika ezekben a képekben, és a karakterkészletekben ki is merül. A képek legalább mókásak, ahogy a zene is happy song. Egy vízszintes rubber bar és egy újabb kép után borderre kihúzott copper barok következnek. Persze nem igaziak, azok csak Amigán voltak, viszont hasonlót látunk itt is, csak Speccyn a border csíkozása nem túl nehéz. Ellenben a screen területen is ugyanúgy ott vannak a csíkok, na az már nehezebb feladat. A greetings part klasszikus, mozgó sakktábla háttér, előtte a többi scener csapat nevével.
Töltögetés következik (egyébként szép ez a betűkészlet), aztán megint copper-szerűség. 4 sötétkék árnyalat van a képen, ezt az alapgép ugyancsak nem tudja. Persze csak a bright bittel játszanak, így azonban jól látszik, hogy hol a képernyő széle. A border felső és alsó részét feketén hagyták, viszont a screen területen pixelsoronként változnak a színek, ami kóder bravúr. Aztán a következő effektben kimásznak mindenhová a borderen, csak a miheztartás végett.
Jön még egy kis vadulás színes mozgó hátterű feliratokkal: "be cool old scul stay fun old gun", majd a korábbiak variálása, végül egy ASCII scrollerrel zárják a kavalkádot.
Összefoglalva egy vidám hangulatú demó, kihegyezve a Spectrum sajátosságaira, könnyed előadásmódban. Színes, villog, zenél, elég rövid, nincs túltolva, így szerintem is megérdemelte a CC'17 első helyét.
"From Siberia with love" őket idézve. Mi pedig köszönjük a demót.

Érdekes effektek:
Multicolor rubber bar Border copper bar Ez is copper, csak függőlegesen osztva (3*3-as kép alul középen)


Értékelés:
Code (by wbc\\bz7, rook):
Gfx (by rook, r0bat):
Mzx (by n1k-o, quiet):
Dezign:

Ajánló:
sibCrew stuffok, amit még érdemes megnézni: Definitely Number One aka DNO, Very Party Demo

Emulátor:
Unreal Speccy, ZXSpin

Videó:
https://youtu.be/x0D8OKf5gYY

Publikálás a portálon: 2022-04-15 19:07:15
Visszalépés az előző oldalra