Portál: Cikk ajánlatok

A mór megtette kötelességét...
Talán ZX80 sem lett volna, sőt, talán az egész brit számítógépipar nem így alakul, ha a Science of Cambridge nevű kutatócsoport, egy Clive Sinclair nevű fejlesztővel az élen, nem készíti el az MK-14 nevű mikroszámítógépet. ... (Gémeri)

Részletek ...

A ZotyoCopy lelki világa
Egy napon Bali felcsigázott a kérdéssel, miszerint mi lehet a különbség a ZotyoCopy+ és a Zotyo 3.1 között. Gräff Zoltán (Zotyó) az interjúban ugyan utalt az eltérésekre, de érdekesnek ígérkezett a feladat a programok összehasonlítására, így elvállaltam a munkát (persze előbb kialkudtam érte egy kevés pontocskát). ... (Pgyuri)

Részletek ...

Activision Inc.
Az Activision vállalatot 1979 őszén alapította négy fejlesztő: David Crane, Bob Whitehead, Alan Miller és Larry Kaplan. Mindannyian az Atarinál dolgoztak 1976 óta, az Atari 2600 konzolra fejlesztettek játékokat. ... (Asimo)

Részletek ...

AMX egér
Az Advanced Memory Systems cég 1985-ben fejlesztette ki a ZX Spectrum számítógépekhez illeszthető egeret. A készülék, valamint a hardverrel együtt forgalmazott programcsomag még ebben az évben Angliában az év perifériája lett. ... ()

Részletek ...

Assembly Studio
Ez egy komplett kis fejlesztői környezet a Z80 processzorral "megáldott" TI Calculator-okhoz, és minden Z80 alapú számítógéphez. Ez egy nagyon kényelmesen használható, sok funkciós, teljesen Windows alapú kódszerkesztő.
... (Edy)

Részletek ...

Átépítés 48K-ról 128K-ra
Egészen érdekes ötletet álltak elő cseh barátaink: építsünk 128K-s gépet a 48-asból!

Amely tulajdonképpen felfogható a nálunk is ismert 80K-s átalakítás tovább fejlesztésének. Ott a felső 32K memóriát alkotó 8 RAM IC lett kicserélve, ez esetben a videó ... ()

Részletek ...

Beszámoló a Speccyalista Nap 2005-ről
2005. november 26-án ismét nagyszabású rendezvényen gyűltünk össze, mi, hazai ZX Spectrum rajongók. Már az előkészületek is nagy izgalommal teltek, hosszas időpont egyeztetés után találtuk ki és szerveztük meg a nagy napot. ... (PGyuri)

Részletek ...

Beszámoló a Speccyalista Nap 2007-ről
2007-ben hihetetlen elszántsággal és hittel készültünk a szokásos éves Speccyalista Napunkra, nem véletlenül hisz ekkor ünnepeltük a Speccyalista Baráti Kör 10. születésnapját. ... (Bali)

Részletek ...

Beszámoló az OMM-ben tartott Spectrum szülinapról
A Sinclair ZX Spectrum huszonötödik születésnapját az Országos
Műszaki Múzeum falai között, a Kozma professzor által tervezett
jelfogós számítógép és az URAL-2 elektroncsöves komputer
árnyékában töltöttük, tehát a nagy elődök társaságában. ... (Gémeri)

Részletek ...

Border multicolor effekt
Először is tisztázzunk néhány alapgondolatot. A Spectrum képernyője két, jól elhatárolt területből áll. Az egyik a háttér (BORDER) a másik a hasznos terület. A teljes képernyő 312 sorból áll, ebből 68 sor a felső és az alsó részen látható. ... (Edy & PGyuri)

Részletek ...

Challenge Sprint kazettás magnó
A Challenge Sprint teljesen úgy nézett ki, mint egy hagyományos kazettás magnó,
ám a bővítő portra csatlakozott és így négyszer gyorsabb volt a load/save művelet egy hagyományos magnóval szemben. ... (Bali)

Részletek ...

CodeMasters CD
A csomag 30 CodeMasters játékot tartalmaz CD-n, melyeket CD lejátszóról tölthetünk be kedvenc gépünkbe.
A betöltés a CD fülhallgató kimenetéről történhet, amely a Spectrum joystick portjára csatlakozik. ... (Bali)

Részletek ...

Currah microSpeech beszédszintetizátor
Bekapcsoláskor megjelenik a copyright üzenet a képernyő tetején és egy billentyű lenyomása után az eszköz KEYVOICE üzemmódban elindul. Ilyenkor minden kulcsszót, nyomtatható karaktert kimond, valamint az INPUT és INKEY$ használatakor közben is működik.
... (Bali)

Részletek ...

David Perry
1967-ben született Lisburn-ban, Észak-Írországban. A programozást ZX81-en kezdte, amit a mai napig őriz. Elmondása szerint, az első lökést az adta, mikor a tanárai nem engedték be a számítógép szobába, mert szerintük nem volt elég idős, amitől ő csak elszántabb lett. ... (Asimo)

Részletek ...

Disciple floppy illesztő
Ismertetőnk a félreértések elkerülése
végett nem reklám a Rockfort Products számára, de úgy éreztük az általuk
forgalomba hozott DISCIPLE illesztő hatékonysága, rugalmassága és nagyfokú
univerzáltsága révén megérdemli, hogy egy oldal erejéig szóljunk róla. ... (SpV)

Részletek ...

Electronic Arts
Az Electronic Arts-ot Trip Hawkins alapította 1982 nyarán, akkor még Amazin' Software néven 200.000 USD-vel, miután megvált korábbi munkahelyétől, az Apple Computertől. ... (Victory & Bali)

Részletek ...

Elite Systems Ltd.
A kiadót 1984-ben alapította Steve és Richard Wilcox. Steve a 80-as évek elején nyitott egy számítógépes játékokra szakosodott üzletet. Édesapjuk azonban azt javasolta a testvéreknek, hogy inkább fejlesszenek játékokat az ismertebb gépekre. ... (Asimo)

Részletek ...

Filesixty Push-Button billentyűzet
Nincs új a nap alatt! A rendes billentyűzettel felszerelt számítógépnek látszó, ámde éppen úgy csapnivaló, billentyűfóliát tartalmazó tárgy, a Spectrum Plus bizony-bizony nem is Sir Clive agyából pattant ki! ... (Sam. Joe)

Részletek ...

Gräff Zoltán, a ZotyoCopy fejlesztője
1981-től jártam az ELTE programtervező matematikus szakára. Az volt akkor a
módi, hogy az ember három év után írt egy szakdolgozatot, államvizsgázott,
és kapott egy főiskolai szintű diplomát.
Mikor befejeztem az első részt (1984), szüleimet sikerült meggyőzni,
hogy egy végzett programozó matematikusnak otthon is kell legyen
számítógépe. ... ()

Részletek ...

Hogyan írjunk játékot ZX Spectrumra...
A Sinclair.hu egy igen fontos küldetésének tesz eleget azzal, hogy útjára indítja az alábbi cikksorozat fordítását. Magyarul mindenképp hiánypótló írás mindamellett reméljük, hogy talán többen kapnak kedvet egy kicsit kódolni z80 assembly-ben, netalántán Spectrum programok írására adják a fejüket. ... (Kapitány)

Részletek ...

Imagine Software Ltd.
Az Imagine Software céget 1982-ben alapították a korábbi Bug-Byte tagok Mark Butler, David Lawson és Eugene Evans Liverpoolban. Mark és Eugene korábban a Microdigital-nál dolgoztak, az első brit számítástechnikai kereskedő cégnél. ... (Victory és Bali)

Részletek ...

Ismeretlen ZX81 billentyűzet
Ha egy időben érkeznek hozzám - vagy ha Bali nem utálná utólag átvakarni az oldalt -, akkor ezt a szerkezetet, a Filesixty Push-Button-t, meg egy harmadik csodát, ami szintén mostanában landolt, egyetlen cikkben tárgyaltam volna, "A jó, a rossz és a csúf", vagy "Míg lócitrom van, madár is akad" címen. ... (Sam. Joe)

Részletek ...

Játszd újra, Fred!
Itt jön Fred újra! Nagyszerű lehetőség elővenni ismét ezt a fantasztikus játékot! Biztos mindenki emlékszik erre a barátságos fickóra, aki kincseket gyűjtött piramisról-piramisra járva, miközben szellemek és múmiák próbálták megakadályozni benne. ... (Pgyuri)

Részletek ...

Jon Ritman
Egy valódi zseni a hőskorból, aki 48 kilobyte-ból megírta a FIFA mittudoménhányat játékélményben oda-visszavágó fociprogramot, majd annak folytatását is (Match Day 2), amelyben már ugyanabban a csapatban játszhattunk ketten is, passzolhattunk egymásnak, kijátszhattuk a gépi intelligenciát és megnyerhettük az angol kupát.
... (QL Fan)

Részletek ...

Karakterscroll
A ZX Spectrumon legegyszerűbben megvalósítható scroll rutinok egyikére mutatok példát. Bár kétségtelen, hogy ez a legkevésbé szívesen alkalmazott scroll, mégis fontos mérföldkő a bonyolultabb scrollok megértése felé vezető úton. ... (Edy)

Részletek ...

Kayde mikrokapcsolós billentyűzet
Volt egy ideig szó a listán olyan Spectrum billentyűzet megalkotásáról, amit az eredeti gumigombok alá lehetne beépíteni, és kiváltaná a fóliát valamilyen strapabíróbb műszaki alapokon. Töprengtünk a mikrokapcsolókon, de úgy tűnt, hogy nem lehetne elég laposra megépíteni egy ilyet. ... (Sam. Joe)

Részletek ...

Linus vs QL
Érdekes információt olvastam a wikipedián a Linux szülőattyáról, Linus Trovalds-ról. Kicsit mélyebbre ástam és az olvasottakat szeretném veletek is megosztani:
Linus 1982-ben, 12 éves korában kapta meg első számítógépét, egy Commodore VIC-20-ast, amely v ... (Edy)

Részletek ...

Logó pályázat - 2004
A tagság egyhangúlag Molnár Péter, alias Mópi alkotását választotta a Speccyalista Baráti Kör logójának.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra a 2004. szeptember 25-én megrendezett Speccyalista Mega Party-n került sor. ... (Bali)

Részletek ...

Loki, Janus, Pandora
Amikor a Sinclair Research végül bedobta a törülközőt 1986-ban és lemondott a számítógépüzletről az Alan Sugar vezette Amstrad javára, számos fejlesztés befejezetlenül maradt. Minthogy a Sinclair tervezőcsapatát feloszlatták, a nagyközönség elkerülhetetlenül tudomást szerzett ezen fejlesztések részleteiről. ... ()

Részletek ...

LoProfile Professional billentyűzet
Nem láttam még olyan professzionális Spectrum billentyű hirdetést, mely ne állítaná, hogy "forrasztás nem szükséges az összerakáshoz". A Lo Profile-ra ez kivételesen igaz, és halmazatilag még nagyon szép is. ... (Sam. Joe)

Részletek ...

MB-02 a "végső periféria"
Régi (most már 20 éves) probléma a Spectrum háttértárolása. A "gyárilag" rendelkezésre álló kazettás magnó lassú, viszont hosszú távon használva nagyon lassú. Ráadásul bármiféle adatbázis-kezelésre teljességgel alkalmatlan, mert a "háttértár" - bár elméletileg kapacitásában többszöröse lehet a fizikai memóriának - soros hozzáférésű, ahol a "restore" műveletet a felhasználó hajthatja végre, kézzel (rewind). ... (Csory)

Részletek ...

Memotech Plug-in billentyűzet
Bár még a Sinclair.HU-n pontosan ez, a ZX81 szekció a legkevesebb tartalommal bíró, a Memotech billentyűzetének már most megelőlegezhető egy csomó, fokozó jelző, legyen szó akár a megjelenésről, akár a praktikumról, akár a belbecsről. ... (Sam. Joe)

Részletek ...

Micro-POKEer
Ez egy Multiface-hez hasonló interfész, amivel meg lehet állítani az éppen futó programot, ki lehet menteni a teljes memóriát, örökélet-pókot lehet beírni. A Multiface-nél kevesebbet tud, de még így is nagyon hasznos kis eszköz. ... (Asimo)

Részletek ...

MICROTEAM floppy illesztő
A Sinclair ZX Spectrum típusú számítógéphez csatlakoztatható MICROTEAM Floppy Interface lehetőségeit áttekintő cikk. ... ()

Részletek ...

Mike Singleton
Az "éjfél ura" 1951 született Angliában. Átlagos srác volt, bár akkor még nem voltak, olyan "megszállottak", mint mi, ezért nem valami érdekes számunkra a fiatalkora. Felnőttként általános iskolai angoltanár lett belőle, bár egyetemi évei alatt írt novellát is. ... (DonCortio)

Részletek ...

Minek nevezzelek?!
Talán sokan nem tudjátok, hogy az általunk félistenként szeretett és tisztelt Sir Clive közvetlen felmenői, oly sok Nobel-díjas tudóshoz, kutatóhoz, béke és harcoshoz hasonlóan magyar származásúak voltak. ... (Kiki)

Részletek ...

MUZIX81
A MUZIX81-ként ismert rendszer két termékből áll, ezek a Composer és az Audio Processor, amelyek egy-egy hardver interfészt jelentenek a működtető programokkal (minimum 16kB-os ZX81 vagy ZX Spectrum gépekhez). ... (DPMI)

Részletek ...

Ocean Software Ltd.
A szoftverfejlesztő cégek ismertetésében egy rövid színfolt csak a Spectrum Games, közel egy évig működtek. A céget David Ward és Jon Woods alapította Manchesterben 1983-ban. ... (Victory)

Részletek ...

OEL TTX2000 teletext adapter
A Teletextet mint információs eszközt már a 70-es évek közepén kidolgozták Angliában. A 80-as évek elejére már 14 európai országban vezették be ezt a műszaki újdonságot, mellyel a TV-műsorral egy időben sugárzott szöveges és kvázi-grafikus információkat, híreket és reklámokat tudtak sugározni, majd megjeleníteni a TV képernyőjén. Magyarországon a rendszeres TXT sugárzás 1982 őszén indult el. ... (KerLaci)

Részletek ...

Origin Systems Inc.
Electronic Arts kapcsán előkerült cég, melyet az EA jól megvásárolt majd bezárt.
Valószínűleg mindenki ismeri, vagy legalábbis hallott már munkásságukról, melyet az RPG témakörében az Ultima sorozattal követtek el.
... (Victory)

Részletek ...

PlusD floppy illesztő
Angol fejlesztésű diszk és nyomtató illesztő. Megjelenését követően rengeteg fejlesztés és program készült rá. Parancsaiban megegyezik az Interface1 parancskészletével, ami bizonyos programoknál így semmilyen átírást nem igényelt. Saját parancskészlete is van, aminek szintaktikája nagyon egyszerű. ... (HA5AWS)

Részletek ...

Programozók mesélik... Euréka!
Az Eureka című számítógépes játék programozása volt eddig a legnagyobb kaland a magyar játékprogramozók számára. Öngyilkos szerződés kötötte őket: a határidő lejárta után minden nap késés 666 font munkadíjlevonással fenyegetett. Előrebocsáthatjuk, hogy végül nem volt levonás; a játék határidőre elkészült. Hanem ami addig történt... ... ()

Részletek ...

QL, a nagy dobás?!
Annak idején a QL a Sinclair következő "nagy dobásának" tűnt. A Speki után a papíron olvasott speckó nagyon erős volt, az ember már érezte az ujjai alatt a gépet amire egyszer majd átnyergel. Aztán valahogy
mégsem. Tanácstalankodás, Enterprise nézegetés. ... (Csory)

Részletek ...

Rádióamatőr programok
A ZX SPECTRUM számítógépre jellemző, nagy szoftver ellátottság a rádióamatőr programokban is megmutatkozik. Több nagyon jól sikerült, és jó egypár közepes tudású program készült erre a géptípusra. Nagyon nagy számú a házilag saját felhasználásra készült program, amelyek számát nehéz lenne megbecsülni is ... (HA5AWS)

Részletek ...

Retro videó- és kvarcjáték kiállítás 2014
Nagyon nagy sikernek bizonyult az idei, 6. Retro video- és kvarcjáték kiállítás, ahol a számos játékplatform mellett Sinclair gépekkel is ismerkedhettek a látogatók. ... (Zimi)

Részletek ...

ROM cartridge és ami benne rejlik
A program a ROM helyére lapozódik be, ezért max. 16 Kbyte-os programok kerültek kiadásra, így természetesen az eredeti ROM tartalma nem elérhető, tehát nem használhatók semmilyen ROM hívások, még a BASIC értelmező se működik, mondhatni semmi sincs a továbbiakban, csak maga a program és az üres memória. ... (PGyuri)

Részletek ...

Seikosha GP-50S
A Seikosha GP-50S nyomtató a ZX Printer drágább, de jobb minőségű nyomtatást biztosító alternatívája volt. Kezdeti ára kb. 70 font volt (míg a ZX Printert 50 fontért lehetett kapni). ... (DPMI)

Részletek ...

Sir Clive Sinclair ars poeticája
A technikatörténet nagyjait sokféleképpen csoportosíthatjuk - és a lehető legtöbb mód a rendelkezésünkre áll, hogy tetteiket egyedülállóvá tegyük. A nagy tudományos-műszaki forradalmakat előszeretettel kapcsoljuk egyetlen mérnök vagy feltaláló zsenijéhez - pedig a zseni elsősorban a korban lakozik, s a hasonló feltételek és lehetőségek, de főként a hasonló problémák gyakran szinte azonos megoldásokat szülnek a világ legkülönbözőbb tájain is. ... (Gémeri)

Részletek ...

Sir Clive Sinclair életútja
Ha az Egyesült Államokba születik és ambiciózusabb üzletembernek bizonyul, akkor Bill Gates helyett ma talán Sir Clive Sinclairt szidnák a világ komputerhasználói. ... ()

Részletek ...

Sir Clive Sinclair, aki elbukott, de soha nem adja fel fel - avagy az örök optimista visszatér
25 éve hogy a Sinclair C5 megjelent - és megbukott. Feltalálója mégsem tűri hogy az ilyen apróságok ötletei útjába álljanak. Jonathan Oven riportja Sir Clive Sinclairrel. ... (Csory)

Részletek ...

SpeccyDOS emulátor
A Speccy-Dos emulátor egy
olyan programgyűjtemény, ami képes kezelni a Speccy-Dos
fájlrendszert és importálni tudja a PC-s környezetbe.
Klasszikus értelemben nem nevezhető emulátornak, hisz nem
futtató környezetet biztosít, csak a lemezkezelő funkciókat
valósítja meg. Mégis több, mint egy egyszerű konverter
program. ... (Edy)

Részletek ...

Spectrum emuláció Enterprise-on
A Spectrum emuláció első lépésének az a útmutató tekinthető amit a Enterprise cég adott ki a szoftverfejlesztőknek, azzal a céllal, hogy Spectrumra fejlesztő programozók Enterprise-ra is adják ki a programjaikat. ... (Zozosoft)

Részletek ...

Spectrum emulátor Nintendo DS-en
Miközben egyre újabb hardverek jelennek meg kis számítógépünkhöz, melyek jórészt
a programok tárolását próbálják a 21. századnak megfelelően megoldani, nem szabad megfeledkezni arról, hogy az újonnan megjelent hardverek, kézi számítógépek, zseb pc-k, mobiltelefonok, játék konzolok is alkalmasak ZX Spectrum emulálására, hála sok lelkes programozó munkájának. ... (Hpeter)

Részletek ...

Térhatású Spectrum játékok
Napjaink 3d megjelenítőinek korszakában, a shutter glasses (kitakarós elven működő szemüvegek, a monitoron képcserével) korában nem szabad elfelejtenünk a korai próbálkozásokat. Gondolná valaki, hogy már a Spectrum idejében is volt ilyesmire példa? ... (Victory)

Részletek ...

ZX Interface "C"
Régi Spectrumos igény floppy egységet csatlakoztatni a géphez.
Sok helyen - főképpen iskolákban - volt Commodore rendszer kiépítve. Kézenfekvő a megoldás volt, ahol lehetett, használjanak a Spectrumhoz Commodore floppyt. Hogyan? ... ()

Részletek ...

ZX Interface I és Microdrive
1983-ban a Sinclair Research Ltd. egy teljesen új háttértárolót jelentetett meg a Spectrum számítógépekhez.
Ez a tároló volt a Microdrive, megjelenését nagy várakozás előzte meg,
sokan nem is igazán hittek benne hogy valaha is termék lesz belőle. ... (Bali)

Részletek ...

ZX Interface II
Ez egy dupla joystick interface és egy ROM cartridge port kombinációja volt.
Gyenge fogadtatás után azonban egy éven belül el is tünt a piacról, mivel túl drágák voltak a cartidge-ok, ráadásul az interface sem a Kempston szabványt követte. ... (Bali)

Részletek ...

ZX Printer
A ZX Printert 1981 novemberében dobta piacra a Sinclair Research Ltd.
Közvetlen hardver illesztés a ZX80, a ZX81 és a későbbi ZX Spectrum hátsó bővítő portjához (élcsatlakozójához). Ez lényegében
a Z80 I/O portja, tehát nem szabványos Centronics interfész. ... (DPMI)

Részletek ...


Visszalépés az előző oldalra